Detské kardiocentrum spustilo petíciu proti zlúčeniu

29.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Detské kardiocentrum SR Bratislava sídliace na Kramároch spustilo na svojej hlavnej internetovej stránke www.dkc-sr.sk petíciu proti plánovanému zlúčeniu s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Bratislave.

Po verejnom zhromaždení pred budovou ministerstva zdravotníctva na Limbovej ulici majú tak občania ďalšiu možnosť, ako vyjadriť nesúhlas s myšlienkou opätovného spojenia obidvoch zariadení.

"Chceme využiť všetky spôsoby, ako presvedčiť kompetentných, aby zvážili svoj návrh. Názor proti zlučovaniu už vyjadrilo okolo 1 500 občanov, lekárov, rodičov, pacientov, podporujú nás aj ľudia zo zahraničia," povedal riaditeľ Detského kardiocentra (DKC) SR Bratislava Pavol Kunovský.

Petícia je podľa neho podpornou akciou v snahe zabrániť spojeniu s detskou nemocnicou. "Chceme ňou ukázať, že nejde len o záujem zamestnancov, ale o veľký počet ľudí, ktorí poznajú našu prácu," doplnil Kunovský.

Ako ďalej uviedol, vedenie Detského kardiocentra ešte stále nerokovalo s ministrom zdravotníctva Ivanom Valentovičom. "Minister sa zatiaľ iba vyjadril, že nič nie je doriešené a spájanie je len jednou z možností. V tejto súvislosti sme sa stretli len s generálnym riaditeľom sekcie zdravotníctva a vedúcim služobného úradu, ktorí spísali zápisnicu. Minister by mal byť teda o všetkom informovaný," konštatoval Kunovský.

Doplnil, že Detské kardiocentrum zatiaľ ďalšie protestné akcie iniciovať neplánuje. Ďalšie kroky a opatrenia závisia od vývoja celej situácie. Podľa Kunovského však v súčasnosti nie je známy termín stretnutia vedenia kardiocentra s ministrom. "Veľmi by nás mrzelo, keby boli ohrozené výsledky 15-ročného úsilia. Zatiaľ nepoznáme žiadne racionálne argumenty, aký zmysel by malo spojenie DKC s Detskou Fakultnou Nemocnicou s Poliklinikou. Možno by sme si mali viac uvedomiť, že ide o jediné pracovisko tohto druhu u nás a zníženie jeho kvality môže ohroziť deti z celého Slovenska," dodal Kunovský.

V otvorenom liste, ktorý adresovali zamestnanci ministrovi zdravotníctva sa uvádza, že v uplynulých štyroch rokoch samostatného pôsobenia sa podarilo vybudovať funkčné, prosperujúce centrum zabezpečujúce kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Podarilo sa zvýšiť počet diagnostických a terapeutických výkonov, zlepšila sa kvalita ambulantnej starostlivosti a vytvorilo sa špecializované arytmologické pracovisko. Nastal rozvoj prenatálnej diagnostiky vrodených srdcových chýb, zlepšilo sa prístrojové vybavenie, tiež podmienky pre pobyt detí a rodičov na oddelení a stabilizoval sa stredný a vyšší zdravotný personál.

Argumentujú, že pre dospelých pacientov s ochoreniami srdca sú na Slovensku tri kardiocentrá ako samostatné a dobre fungujúce subjekty, ani v jednom prípade sa nezvažuje ich zlúčenie so zadlženými fakultnými nemocnicami. Zamestnanci DKC zároveň považujú zlúčenie za krok späť a upozorňujú na riziko ohrozenia liečebno-preventívnej starostlivosti o deti s ochorením srdca.

Detské kardiocentrum fungovalo v rokoch 1993 až 2003 v rámci Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Detské kardiocentrum dosiahlo minulý rok v hospodárení pozitívnu ekonomickú bilanciu.

(sita)

Páčil sa vám článok?