Na Malom Dunaji hasiči odstraňujú ropnú škvrnu

27.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ropnú škvrnu na hladine Malého Dunaja v mestskej časti Vrakuňa nahlásil dnes pred 9.00 h ráno bratislavským hasičom občan, ktorý bol na brehu rieky na prechádzke so psom.

Na mieste sú už bratislavskí hasiči, ktorí robia technické práce na odstránenie znečistenia. Zároveň pátrajú po zdroji ropnej škvrny.

AKTUALIZOVANÉ (27.01.2008, 13:31): Bratislavskí hasiči preverovali údajný výskyt ropnej škvrny na hladine Malého Dunaja. Po príchode na miesto zasahujúci hasiči zistili, že ide o priehľadné mastné škvrny pochádzajúce z kanalizácie. Ako vysvetlil veliteľ zásahu Štefan Gulík, škvrny nezistiteľnej konzistencie sa na hladinu toku dostali v dôsledku silného dažďa. Ten zdvihol hladinu podzemnej vody.

Na miesto prišlo spolu 14 hasičov z mestských častí Petržalka a Dúbravka. Medzi nimi bola aj ekologická jednotka. Na mieste bol prítomný aj predstaviteľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Škvrny, ktoré sa zachytili na brehoch ramena, hasiči postriekali špeciálnym prostriedkom približne na 500 metroch. Použitá látka má vzniknuté znečistenie rozpustiť.

Ropnú škvrnu na hladine Malého Dunaja v mestskej časti Bratislava-Vrakuňa nahlásil dnes pred 9.00 h ráno bratislavským hasičom občan, ktorý bol na brehu rieky na prechádzke so psom.

Do Malého Dunaja sa dostali vody z odľahčovacej komory, ktoré vytiekli odľahčovacou stokou v čase prívalového alebo dlhotrvajúceho dažďa, kedy čistiareň odpadových vôd (ČOV) vo Vrakuni kapacitne nemôže vyčistiť takéto množstvo odpadovej vody, informovala dnes vedúca odboru ochrany vôd Inšpektorátu životného prostredia v Bratislave Denisa Žabková.

Ide o klasické povolené dažďové odľahčovanie v zmysle kanalizačného poriadku. To nastane počas prívalového dažďa, za odľahčovacou komorou, kedy v škrtiacej klapke dôjde k riedeniu splaškovej a dažďovej vody v pomere jedna ku štyrom.

Takéto prípady nie sú podľa zákona definované ako havária, ide o klasické dažďové odľahčovanie, vysvetlila Žabková. ČOV vo Vrakuni pokrýva potreby mesta Bratislava okrem mestských častí Petržalka a Devínska Nová Ves, ktoré majú vlastné ČOV.

(tasr)

Páčil sa vám článok?