Samospráva chce zamedziť ničeniu stromov

23.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na nie každodenné vandalstvo nás nedávno upozornila čitateľka Viktória Švidraňová. Páchatelia grupujúci sa v parčíku pred obchodným domom Centrum na Karloveskej ulici ničia zrejme aj pomocou svojho psa stromy.

Podľa informácií ďalšieho nášho čitateľa ide pravdepodobne o bezdomovcov, ktorí sa v parku zdržiavajú najmä vo večerných hodinách. Ich pes je zrejme naučený na hryzenie kôry z kmeňov stromov. Takto bolo vraj zničených už približne dvadsať stromov. Podľa nášho čitateľa je páchateľ dokonca známy, pretože ho identifikovalo niekoľko ľudí v prítomnosti mestskej polície (aj psa). Napriek tomu podľa neho devastácia zelene pokračuje a tento človek navštevuje park aj naďalej.

Podľa starostky Karlovej Vsi Ivety Hanulíkovej (Smer-SD) sa problém prvý raz objavil už v lete minulého roka. V tom čase bolo vážne poškodených šesť stromov. Mestská časť podľa nej zabezpečila ošetrenie rán tak, aby stromy prežili bez ujmy. „Toto poškodenie sme oznámili obvodnému úradu životného prostredia, ktorý rieši takéto prípady v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny,“ uviedla pre Bratislavské noviny starostka. Podľa nej úrad vtedy konštatoval, že nie je možné vypátrať páchateľa týchto činov.

Nedávno boli poškodené ďalšie stromy, mnohí podľa nej tvrdia, že ide o orezanie, ale vyzerá to aj na psa, ktorý si brúsi zuby. Zástupcovia mestskej časti urobia v druhej polovici januára oficiálnu obhliadku na mieste činu. „Požiadala som mestskú políciu, aby dôsledne monitorovala dané miesto, a tá si tam vytvorila kontaktný bod a každú večernú hodinu sleduje toto miesto,“ informovala starostka o opatreniach proti vandalizmu. Dodala, že v zimnom období je problém nanášať farbu na rany stromov, pretože sa nedá udržať v tekutom stave.

Mestská časť zverejnila podľa starostky výzvu, v ktorej žiada občanov o poskytnutie informácií o páchateľoch. „Obraciame sa na Vás s prosbou, ak máte informácie, ktoré by viedli k dolapeniu páchateľov týchto činov, dajte nám o tom vedieť, aby sa táto devastácia zastavila. Informácie môžete odovzdať na Miestnom úrade v Karlovej Vsi alebo na Obvodnom úrade životného prostredia, Karloveská 2, ktorý rieši tento čin ako porušenie zákona o ochrane prírody.“

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?