Bezdrôtové internetové spojenie možno využiť na viacerých miestach Bratislavy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Kto má k dispozícii potrebnú techniku, môže sa pripojiť na internet priamo na ulici. V súčasnosti existuje na území Bratislavy hneď niekoľko prístupových miest - Hot Spotov, ktoré ponúkajú bezdrôtové internetové spojenie.

Magistrát ponúka občanom a návštevníkom mesta verejný prístupový bod k internetu priamo z Primaciálneho námestia. Bezdrôtový prístup Wi-Fi je bezplatná služba. Po prvýkrát bol Hot Spot sprístupnený verejnosti pri príležitosti dňa otvorených dverí bratislavskej samosprávy 24. apríla tohto roka. K využitiu služby verejného bezdrôtového prístupového bodu nie sú potrebné káble, telefónna zásuvka a ani mobilný telefón. Prostredníctvom vlastného notebooku, vreckového počítača PDA (Personal Digital Asistent) s Palm OS, Windows CE, Windows Mobile, Symbianom s podporou Wi-Fi majú ľudia možnosť pripojiť sa na internet, posielať a prijímať elektronickú poštu priamo z lavičky na Primaciálnom námestí.

Pripojené zariadenia do siete internet prostredníctvom Hot Spotu sú bezpečné. Užívateľské systémy sú navyše špeciálne chránené pred útokmi zo siete internet bezpečným firewallom. Spojenie pokrýva aj budovu Novej radnice. Verejný prístup je možný aj na pracovisku Služby občanom - Front Office.

Bezplatné pripojenie na internet na Hviezdoslavovom námestí poskytuje od posledného júlového týždňa aj regionálna politická strana Občianski liberáli. Pripojenie je založené na bezdrôtovej technológii Wi-Fi, pričom pokrytie je zabezpečené na ploche takmer celého námestia. Užívateľ si teda môže so svojím prenosným počítačom, ktorý umožňuje Wi-Fi pripojenie, sadnúť na lavičku alebo do kaviarne kdekoľvek na námestí a začať surfovať.

Z privátnej iniciatívy bolo nainštalované Wi-Fi pripojenie aj na novo vybudovanom Petržalskom korze v oblasti nových budov. Nie je však bezplatné - táto služba je minimálne spoplatňovaná buď predplatným alebo (podobne ako mobily) istým kreditom, ktorý je možné si kúpiť napríklad v Pizzerii priamo na Petržalskom korze.

Spoplatnené Wi-Fi pripojenie na voľných priestranstvách ponúka aj jeden z mobilných operátorov – T-Mobile. Hot Spoty sú v predajniach T-Mobile na Krížnej ulici, v Avion Shopping Parku, na Námestí SNP, v Polus City Centre i v Auparku, v hoteloch Blue, Holiday Inn a Tatra, v areáli Incheby, na Letisku M. R. Štefánika, na priestranstve na Námestí SNP i pred Starou tržnicou, v pešej zóne (Hlavné námestie, Panská, Rybárska ulica), ako aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach.

Páčil sa vám článok?