Protipovodňová línia sa môže stavať

18.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ešte na prelome rokov bolo nejasné, ako sa bude ďalej vyvíjať osud výstavby protipovodňovej línie na pravom brehu Dunaja medzi Starým a Novým Mostom, dnes už jej nič nestojí v ceste.

Problém mal dve príčiny. Predovšetkým - Povodie Dunaja odštepný závod Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) sa rozhodlo neťahať líniu len po ceste, ale ochrániť ňou aj Divadlo Aréna. Hľadala sa teda zhoda medzi možnosťami staviteľa, lebo okľuka stojí viac peňazí, a požiadavkami divadla. Druhou príčinou boli vlastnícke pomery k pôde, na ktorej má dielo stáť a príslušné finančné riešenie.

Pretože Divadlo Aréna patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK), obrátili sme sa po Novom roku na hovorkyňu BSK Milku Podmajerskú. Odpovedala krátko: „Podľa našich informácií sa už SVP s Divadlom Aréna dohodol na kompromisnom riešení a v súčasnosti už nič nebráni ďalšiemu postupu.“

Bola to celkom čerstvá novinka, pretože vzápätí nás informoval technický riaditeľ Povodia Dunaja Peter Minárik, že práve podpísali zmluvu o spôsobe prenajatia potrebných plôch. Vydanie stavebného povolenia a jeho správoplatnenie je už len administratívnou záležitosťou. Umiestnenie línie vyrieši prenájom, ale symbolický, za korunu, čím sa BSK chce revanšovať za zvýšenú bezpečnosť avantgardnej scény: „Aréna jediná v tomto priestore síce stojí na vyvýšenom mieste, ale ani to by ju neochránilo pred tisícročnou vodou,“ vysvetľuje P. Minárik. „Línia preto tesne pri divadle zíde z cesty a obkľúči jeho areál. Museli sme však myslieť aj na priechody na nábrežie, kde chce v letných sezónach divadlo hrať pod holým nebom.“

Zástupkyňa riaditeľa Divadla Aréna Božena Horná spresňuje, že scéna za líniou bude len príležitostná, stále objekty tam nemôžu byť, pretože ide o záplavové územie. Mali by hrať pre všetky vekové kategórie i divácke skupiny, teda cez deň i po večeroch, dramaturgia sa však ešte stále len profiluje. Nie je však vylúčené, že sezóna sa v divadle pod holým nebom stane skutočnosťou už toto leto.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?