Mesto starne, záujem o pieskoviská klesá

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Počet detských pieskovísk v Bratislave je podľa všetkého vyšší ako skutočné potreby mesta a jeho znižovanie nie je také dramatické, ako naznačila mediálna vlna na prelome augusta a septembra.

V Lamači napríklad zredukovali ich počet na polovicu a nahrádzajú piesok inými atrakciami pre deti, čo si podľa starostu Petra Šramku rodičia veľmi pochvaľujú, lebo deti sa vracajú domov čisté. Zrejme najviac pieskovísk je v Petržalke, neoficiálne sa hovorí až o stotridsiatich, ale aj tu ich chcú redukovať, pretože o mnohé už nie je vôbec záujem, deti vyrástli. „Detské ihrisko neznamená nevyhnutne pieskovisko,“ mieni starosta Vladimír Bajan. Petržalka chce roztrúsené ihriská nahradiť niekoľkými centrálnymi, na ktorých by bol technický i pedagogický dozor.

Podobná situácia je aj v Ružinove. Je tu 39 detských ihrísk s pieskoviskami a 40 pieskovísk sólo, mnohé z nich bez kolaudačného rozhodnutia. Mestská časť si dala zhotoviť štúdiu využitia týchto priestorov a podľa nej postupne pieskoviská zredukuje na polovicu. Dôvodom je strata významu pieskovísk - sídlisko starne - a tiež vysoké náklady na dodržanie hygienických noriem. Aj v Podunajských Biskupiciach uvažujú o redukcii zo súčasných 17 detských ihrísk s pieskoviskami a postupnej rekonštrukcii tých, ktoré zostanú. Eko-podnik, ktorý sa stará o 51 ihrísk s pieskoviskami (z toho 5 dozorovaných) v Novom Meste, navrhuje zrušiť asi 10, lebo pre nedisciplinovanosť majiteľov psov ich deti využívať nemôžu.

V Karlovej Vsi naopak pieskovísk pribúda - vždy, keď pribudnú nové domy či ulice. Podľa školského odboru samosprávy je ich stav hygienicky bezchybný a nie je dôvod žiadne pieskovisko rušiť. V Záhorskej Bystrici majú pieskoviská tri a podľa starostu V. Kuboviča to stačí, pretože deti dnes chcú na hranie radšej play station. Vo Vajnoroch majú jedno verejné pieskovisko, ktoré pokladajú za veľmi pekné a denne sa oň starajú dvaja seniori, a majú pieskovisko aj v materskej škole, škole a dokonca aj jedno súkromné. V Dúbravke spravujú 83 verejných pieskovísk (3426 m2 plochy) a 10 v materských školách. Pri ročných nákladoch na prevádzku 750-tisíc korún neuvažujú zatiaľ o redukcii. V Starom Meste je len 20 pieskovísk, z toho verejnosti slúži sedem, ostatné sú v materských školách. V menších mestských častiach zvyčajne vystačia s pieskoviskami pri škole či materskej škole, udržiavanie verejných pieskovísk je zväčša finančne neúnosné, pretože ich systematicky znečisťujú vandali, túlavé mačky a psy.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie