Budúcnosť Detského kardiocentra je otvorená

10.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Budúcnosť Detského kardiocentra na Kramároch je podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča stále otvorená. Myšlienka spájania centra s Detskou fakultnou nemocnicou v Bratislave je podľa neho iba jednou z pracovných téz, ktoré neboli ešte uzavreté.

"Neviem o žiadnom reálnom spájaní, ja hovorím o pracovných hypotézach, ktorých je strašne veľa, preto nechápem, prečo je okolo toho taký krik," uviedol v reakcii na včerajšie verejné zhromaždenie občanov pred budovou ministerstva. Všetky aktivity pracovníkov kardiocentra ako aj protestnú akciu, na ktorej sa zúčastnilo vyše 100 zamestnancov centra a rodičov, označil za predčasné.

Zároveň priznal, že o protestnom zhromaždení ani nevedel. Od rána bol totiž na zasadnutí Bezpečnostnej rady a následne na zasadnutí vlády. Od protestujúcich taktiež nedostal žiadne avízo, že nejaký protest pripravujú, nevie nič ani o možnej petícii. "Osobne si myslím, že takouto formou sa to nerobí. V prvom rade by ma mali osloviť, možno sa ku mne prihlásiť a vydiskutovať si túto otázku," dodal Valentovič.

Vedenie a pracovníci Detského kardiocentra sa obávajú, že prípadným zlúčením by sa zhoršila kvalita zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytujú detským pacientom ako jediné centrum na Slovensku. Po získaní právnej subjektivity došlo podľa ich vyjadrení v kardiocentre k zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti o pacientov, nakúpili sa nové prístroje pre lepšie diagnostikovanie, na minimum sa zredukovali čakacie lehoty pre pacientov. Zároveň sa podarilo stabilizovať pracovný tím lekárov a zdravotných sestier.

"Nechceme, aby došlo k opätovnému spojeniu. Nechceli by sme riskovať 15 rokov tvrdej práce. Nerozumieme, prečo by sme sa mali vrátiť tam, kde sme boli pred štyrmi rokmi, keď na tom centrum nebolo najlepšie," povedal v utorok riaditeľ centra Pavol Kunovský.

Detské kardiocentrum fungovalo v minulosti v rámci Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Bolo to v rokoch 1993 až 2003.

(sita)

Páčil sa vám článok?