Odbory sa s vedením nemocnice zatiaľ nedohodli

22.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Sociálni partneri vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava sa ani na štvrtkovom rokovaní nedohodli na zvyšovaní platov. Informoval o tom Tibor Barta, poverený vyjednávať za odborové organizácie fakultnej nemocnice.

Ako uviedol T. Barta, manažment nemocnice a predsedovia základných odborových organizácií sa stretli pred sprostredkovateľom, aby riešili spor v kolektívnom vyjednávaní o dodatku k podnikovej kolektívnej zmluve pre rok 2007.

"Výsledkom rokovania však bola iba ponuka zvýšenia aktuálnych platov o 10 percent od 1. februára 2008, a to iba pre zdravotníckych pracovníkov," uviedol Barta.

Predsedovia základných organizácií ponuku manažmentu odmietli ako nedostatočnú. Podľa nich totiž nevyrieši aktuálne personálne problémy vo FNsP Bratislava. Upozornili aj na fakt, že v podnikovej kolektívnej zmluve nemožno prijať dohody zakladajúce prvky diskriminácie určitých skupín zamestnancov. Sprostredkovateľ preto navrhol v ďalšom rokovaní zvýšenie platov o 15 percent pre všetkých zamestnancov od 1. februára 2008. Sociálni partneri sa dohodli, že do 5. januára budúceho roku dajú k návrhu písomné stanovisko.

Predsedovia základných odborových organizácií zaujali podľa Bartu vyčkávacie stanovisko aj preto, že začali rokovania pred sprostredkovateľom na úrovni Asociácie fakultných nemocníc a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, teda na celoslovenskej úrovni. Rokovať budú o návrhu dodatku k platnej Vyššej kolektívnej zmluvy s návrhom zvýšenia aktuálnych platov o 30 percent. "Tento čas využijú na ďalšie zbieranie podporných hlasov zamestnancov pre prípadné vyhlásenie ostrého štrajku vo FNsP Bratislava," uzavrel Barta.

(sita)

Páčil sa vám článok?