Za veľké kontajnery sa bude platiť viac

16.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Problém likvidácie odpadu v meste rastie rýchlejšie ako mesto samo, pretože rovnako ako problém dopravy za tempom rastu mesta zaostával aj v minulosti a len zvyšuje svoju stratu.

Na definitívne riešenie, ktorým by malo byť nové Všeobecne záväzné nariadenie o nakladaní s odpadmi, si budeme musieť ešte niekoľko mesiacov počkať. Novela nariadenia v súvislosti s odpadmi sa netýkala generálne tejto problematiky, odrážala len jej časť - a síce zmeny, ktoré ovplyvňujú výpočet poplatkov za odvoz komunálneho a drobného stavebného odpadu.

V zberných nádobách je stále viac ťažšieho odpadu, ale pretože na určenie jeho hmotnosti sa používajú koeficienty k litráži, dnes odvezú a zlikvidujú odpadári pri rovnakom objeme viac kilogramov.

Doposiaľ sa za základ brala predpokladaná hmotnosť odpadu v jednej 110-litrovej nádobe, ktorá bola stanovená na 20 kg. Za vyprázdnenie takejto nádoby platil užívateľ 100 Sk. Hmotnosť zbernej nádoby s objemom 240 litrov sa rátala podľa prideleného koeficienta 1,6 - teda 32 kg, a hmotnosť 1100 litrovej nádoby koeficientom 3,8, teda 76 kg.

Novela nariadenia č. 13/2004 sa mení len v poslednom prípade - koeficient pre 1100-litrové nádoby sa mení na 5, teda akoby mali v sebe 100 kg odpadu. Podľa expertov sa mal zvýšiť aj základ pre vypočítavanie hmotnosti aj koeficient pre nádoby 240 litrov, lebo takýmto rozhodnutím sú postihnutí najmä obyvatelia obytných domov, podnikatelia a majitelia rodinných domov budú platiť rovnako ako doteraz.

Verejnosť tiež očakávala, že zmena všeobecne záväzné nariadenia v súvislosti s odpadmi bude odpoveďou na jesenné stiahnutie veľkokapacitných kontajnerov a ďalšie komplikácie - nie je to však tak. Ako nás informovala Magdaléna Krajčiová z oddelenia životného prostredia magistrátu, prijatie nového nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi sa očakáva v prvej polovici budúceho roku. Dnes sa však už na jeho znení intenzívne pracuje.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?