Záväzný zoznam pamiatok stále neexistuje

14.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava ešte stále nemá záväzný zoznam chránených pamiatok. Hoci sa v odborných kruhoch hovorilo, že by mal byť hotový na jeseň, zatiaľ existuje len návrh.

Pre neexistenciu záväzného dokumentu Bratislava prišla v posledných rokoch o rad pamätihodných objektov, ďalšie boli znehodnotené a znivočené bezohľadnými staviteľmi. Alebo sa zachránili len vďaka citlivosti a kultúrnosti majiteľov, ktorí neváhali zastaviť stavebnú aktivitu, hoci už do nej dosť investovali (Könyökyho dom na Lazaretskej 9).

Hoci mnohé z týchto strát sú datované do obdobia posledného roka-dvoch, z radov štátnych pamiatkarov počúvame, že „netreba vec uponáhľať“. Meter je dvojitý, lebo napríklad vyhodnotenie vykopávok na Vydrici uponáhľať bude treba. Liknavosť vo vyhlásení chránených objektov hrozí ďalšími kultúrnymi škodami.

„Návrh zásad ochrany pamiatkového územia,“ hovorí riaditeľ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Bratislave Peter Jurkovič, „je súčasťou väčšieho dokumentu, Urbanisticko-architektonického výskumu pamiatkovej zóny, ktorý v súčasnosti posudzujú odborníci na Pamiatkovom úrade Slovenskej republiky.“ Slová tohto muža sú dôležité, pretože zoznam síce musí schváliť aj ústredie, ale vyhlasuje ho KPÚ. P. Jurkovič hovorí o tom, že štúdia zachytáva rozľahlé prostredie s množstvom objektov a posúdenie môže trvať dlhší čas. Prezentuje názor, že sa netreba náhliť, radšej treba uprednostniť komplexnosť dokumentu.

Podľa našich informácii však odborno-metodická komisia pamiatkarskeho ústredia videla návrh už viackrát, po prvom preštudovaní ho vrátila na Mestský ústav ochrany pamiatok (MUOP) v Bratislave. Jeho riaditeľ Ivo Štassel nás už na jeseň informoval, že jeho kolegovia zapracovali do štúdie všetky pripomienky. Metodici ústredia videli už aj prepracovanú verziu. Na aktuálnu otázku I. Štassel odpovedá: „Nevieme povedať nič viac len to, že sme pripomienky akceptovali a zapracovali a teraz čakáme na rozhodnutie.“

Už v minulosti sme viackrát informovali, že podľa štátnych pamiatkarov, ktorí nestihnú zapisovať do zoznamu pamiatok navrhnuté objekty, stačí na ochranu aj aktivita samosprávy, ktorá má právomoc vyhlasovať chránené pamätihodnosti. Zo samospráv sa však opakovane ozýva tvrdenie, že to je zdĺhavá a nespoľahlivá metóda, že zoznam a zásady ochrany schválené profesionálmi majú väčšiu vážnosť. Faktom však je, že pokladnica pamiatok v Bratislave, Centrálna mestská oblasť, je zatiaľ bez svojich zásad ochrany pamiatkovej zóny.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?