Vodné a stočné sa zatiaľ doplácať nebude

12.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

V lete súd rozhodol, že zamieta výnos regulačného úradu o nižších platbách za služby bratislavských vodární, ktorým sa znížilo tohtoročné vodné o 10 percent a stočné o 9 percent. Od septembra tak platí vyššia cena.

Čo to znamená pre bratislavskú verejnosť, na to sme sa spýtali generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Daniela GEMERANA.

- V minulom roku napriek našim oprávneným návrhom rozhodol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví o nižších sadzbách za vodné a stočné pre bratislavské domácnosti ako v roku 2006. V septembri regulačný úrad na základe rozhodnutia súdu sadzby zvýšil oproti pôvodnému rozhodnutiu približne o päť percent. Chcem upozorniť, že terajšia cena je nižšia v porovnaní s infláciou i rastom miezd. V októbri a novembri sme urobili odpočet na 116-tisícoch meraných bodoch, aby sme mohli začať účtovať podľa novej sadzby.

Čo bude s platbami za prvých deväť mesiacov tohto roka?

- Novú cenu určujeme podľa výmeru regulačného úradu a budeme ju účtovať za spotrebu od vykonania mimoriadneho odpočtu do konca roka 2007. K ďalšiemu postupu sa v súčasnosti nemôžeme vyjadriť, uvidíme to po skončení roka.

Koľko budeme v Bratislave platiť za vodu v novom roku?

- Porovnávame práve s rokom 2006, kvôli plynulosti vývoja. V tom prípade sa vodné v roku 2008 zvýši o 1,74 percenta a stočné o 0,44 percenta, rozhodnutie regulačného úradu čakáme v týchto dňoch . Znamená to, že za kubický meter dodanej vody by na budúci rok mal občan zaplatiť 27,85 Sk a za stočné 27,01 Sk.

Ako chcete reagovať na kritiku verejnosti, že metropola nie je kompletne odkanalizovaná?

- Naozaj treba najmä v časti Ružinova a Podunajských Biskupíc dobudovať asi 50 kilometrov kanalizácie. Mesto ako majoritný vlastník vodární má možnosť rozhodnúť o tom, kam budeme investovať, na druhej strane pokles našich tržieb oproti plánu znižuje objem financií, ktoré môžeme použiť na investície.

Zhováral sa Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?