Spustili petíciu za záchranu zátoky

12.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Hoci sa podľa posledných informácií stanovisko vodákov z Karlovej Vsi a developera J&T zbližuje, v týchto dňoch sa zrodila občianska iniciatíva za záchranu zátoky.

Hovorca spoločnosti J&T Maroš Sýkora hovorí v súvislosti s vlnou odporu proti tomu, aby mestská časť predala ich spoločnosti pozemky v zátoke, o nedorozumení. Redakciu informoval, že v celej dĺžke brehu od súčasnej lodenice Karloveského klubu vodných športov (KVŠ) až po lodenice v zátoke pod Botanickou záhradou, kde vteká Vydrica do Dunaja, zostanú stavebne nedotknuté. Jedinou stavbou by bola nová trojpodlažná lodenica na pylónoch ako náhrada za existujúcu lodenicu KVŠ a na jej ploche.

„Dnes, v pondelok, sme sa stretli s predsedom KVŠ pánom Čajágim a uistili ho, že sme výhrady vodákov, ako možnosť prístupu pre vozidlo s vlekmi na lode a dostatočná skladovacia kapacita hangáru, dali ihneď architektovi zapracovať do návrhu projektu.,“ hovorí M. Sýkora.

Ľuboš Čajági túto informáciu potvrdil: „Developer nás uistil, že požadované opravy do projektu zaniesli a že všetko je vyriešené tak, aby sa dalo prejsť popri našej lodenici k vode a celé nábrežie pri ramene by malo byť verejne prístupné. Pokiaľ je to pravda, spoločenské vedomie by malo byť uspokojené,“ a dodal, že čaká na písomnú formu stanoviska.

Medzitým sa však v Karlovej Vsi i v meste zodvihlo petičné hnutie, ktoré požaduje, aby miestne zastupiteľstvo odstúpilo od obchodu, ktorý uzatvorilo netransparentným spôsobom - bez výberového konania a so zmenou územného plánu. Upozorňuje na ohrozenie športových a rekreačných aktivít v tejto oblasti a na zmenu lokality verejne prístupnej na súkromný majetok, kam nebudú mať občania prístup.

Na funkčné vymedzenie priestoru upozorňuje aj primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský: „Lodenica v Karloveskej zátoke by mala byť zachovaná, nakoniec aj územný plán povoľuje túto lokalitu využívať na športové a rekreačné účely. Po predaji pozemkov súkromnej spoločnosti je teraz už len na mestskej časti Karlova Ves a jej poslancoch, aby rokovali s investormi a aby si toto územie, ktoré daroval mestu gróf Lanfranconi ako priestor na rekreáciu a šport, tento charakter aj zachovalo.“

(gub)
Páčil sa vám článok?