Sankcie pri chemických látkach sú tvrdé

7.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Slovenská obchodná inšpekcia kontroluje aj dodržiavanie predpisov súvisiacich s narábaním s nebezpečnými chemickými látkami. Okrem prísnosti týchto predpisov je aj pokuta za prípadné nedostatky v tomto smere omnoho vyššia.

Inšpektori SOI robili dňa 10.10. 2007 kontrolu v spoločnosti Castrol Slovensko a zistili, že na obale pri jednom druhu nebezpečného chemického prípravku („Castrol Chain Spray O-R, 400 ml, aerosól označený symbolom 3“ - 12 ks v celkovej hodnote 3 327 Sk dodaných do prevádzky M&G Autopríslušenstvo, Vajnorská 134/A, Bratislava), nebolo uvedené plné znenie bezpečnostného upozornenia v zmysle vyhlášky ministerstva hospodárstva. Chýbalo upozornenie: „Uchovávajte mimo dosahu zdrojov zapálenia - zákaz fajčenia.“

Súčasne označenie na obale tohto nebezpečného chemického prípravku nebolo upravené tak, aby po celý čas používania obalu bolo zreteľne viditeľné. Výstražné symboly nebezpečenstva „Xi“ a „N“ nepokrývali plochu nálepky s hranicou minimálne jeden štvorcový centimeter, v zmysle výnosu ministerstva hospodárstva. Ďalej zistili nedostatky v prípade jedného druhu nebezpečného chemického prípravku („Castrol TDA - prísada do motorovej nafty, 0,5 l“ - 12 ks v celkovej hodnote 3 498,50 Sk dodaných do prevádzky M&G Autopríslušenstvo, Vajnorská 134/A, Bratislava).

Prípravok je klasifikovaný ako škodlivý a je určený na predaj v maloobchode. Nebol vybavený uzáverom s tesnením, už pri prvom otvorení obalu sa časť uzáveru neopraviteľne poškodí. Súčasne nebol zabezpečený spôsobom, ktorý by neumožnil prístup deťom - chýbal uzáver odolný proti otvoreniu deťmi.

K oznámeniu o začatí správneho konania o uložení pokuty sa spoločnosť vyjadrila listom 24.10.2007. Jej zástupca v ňom uviedol, že pri výrobku „Castrol Chain Spray O-R, 400 ml, aerosól označený symbolom 3“ zastavil vybavovanie prijatých objednávok a neprijíma objednávky, kým všetky údaje na obale budú v poriadku. Uviedol ďalej, že poučil svojich zamestnancov a zabezpečil výrobu novej etikety na obal.

Zástupca spoločnosti uviedol, že výrobok „Castrol TDA - prísada do motorovej nafty, 0,5 l“ sa pridáva do nádrže motorového vozidla pred každým tankovaním, preto ho majú motoristi uložený v kufri ako súčasť výbavy. Prípravok sa neukladá v domácnosti medzi inými, bežne použiteľnými čistiacimi prostriedkami, ani v garáži. Uviedol, že spotrebiteľ má prípravok uložený v motorovom vozidle, pričom je povinný zamedziť prístup detí do vozidla bez dozoru. Deti nemajú možnosť sa k nemu voľne dostať.

Spoločnosť chce s výrobcom riešiť aj to, aby každý výrobok mal uzávery zodpovedajúce jeho charakteristike. Predaj výrobku o objeme 0,5 l ukončil a nahradil ho balením o objeme 0,25 l, pri ktorom sú dodržané všetky stanovené podmienky.

Opatrenia spoločnosti hodnotí orgán kontroly trhu pozitívne, avšak nie sú relevantným dôvodom na zbavenie sa zodpovednosti za porušenie zákona. Spoločnosť dostala pokutu výške 800-tisíc korún.

Marián Taller
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)

Páčil sa vám článok?