Chránia svoje a zachraňujú zdravotníctvo

5.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

O napätej situácii, ktorá mala zavládnuť po 1. decembri v bratislavskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou, sme sa zhovárali s predsedom lekárskych odborov v nemocnici na Antolskej ulici, primárom Tiborom BÁRTOM.

- Pôvodne sme zamýšľali, že od 1. decembra sa budeme správať prísne podľa nových pravidiel Zákonníka práce. Teraz však nejde o naše platy, ide o budúcnosť zdravotníctva, zastavenie exodu zdravotníckych odborníkov, zúfalo začínajú chýbať anestéziologické sestry a inštrumentárky na operačných sálach. Z desiatich medikov pred ukončením osem ani neuvažuje o tom, že by zostalo na Slovensku. Na začiatku roka nám sľubovali dvakrát zvýšiť plat, po veľkom boji mzdy zdvihli o desať percent, druhého sľubovaného zvýšenia sa nedočkáme. Chceli sme protestovať tak, že budeme prísne rešpektovať nový Zákonník práce, to znamená, že ak máme odslúžené nadčasy aj pohotovosti, tak už do ďalších služieb nenastúpime. Teraz sa nám vyhrážajú trojzmennosťou, čo v praxi znamená nielen neobmedzený pracovný čas, ale aj pokles platov o tretinu, lebo pri trojzmennej službe nie sú príplatky. Základný plat lekára po šiestich rokoch štúdia nestačí na založenie domácnosti, v ktoromkoľvek okolitom štáte však dostane dvojnásobok. Chceme, aby sa vytvorili podmienky pre zdravé zdravotníctvo.

Aké kroky ste doteraz podnikli?

- V septembri sme v zmysle kolektívnej zmluvy dali návrh na zvýšenie tarifných platov o 40 percent a zamestnávateľ neodpovedal v zmysle zákona. Minulý týždeň bol ustanovený sprostredkovateľ, pochybujeme však, že dosiahne od vedenia nemocnice ústupky pre nás dostačujúce a to je regulárny dôvod na vyhlásenie ostrého štrajku.

Čo by štrajk znamenal pre Bratislavčanov?

- V takom prípade by v nemocniciach bol víkendový režim. To znamená, že bude fungovať centrálny príjem a budeme sa venovať akútnym prípadom. Plánované operácie a diagnostické výkony by sa však odložili. Našťastie, na verejnosť to bezprostredne nedopadne, lebo tej slúžia súkromní lekári a polikliniky. Ale aj tak by si verejnosť mala uvedomiť, že teraz sa kope hrob verejnému zdravotníctvu. Na scénu totiž vstupujú bohatí investori, ktorí si budú môcť dovoliť prevádzkovať luxusné špitály pre bohatých.

Zhováral sa Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?