Prestavba kúpeľov Centrál je reálnejšia

28.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo životného prostredia odporúčalo realizáciu zámeru prebudovať bývalé Kúpele Centrál na Polyfunkčné centrum Centrál. Vyplýva to zo záverečného stanoviska, ktoré vydalo toto ministerstvo.

Pripomeňme, že spoločnosť Slovak Property Investment chce z bývalých kúpeľov vybudovať nákupnú galériu s obchodmi a supermarketom, pričom súčasťou jej zámeru bolo aj vybudovanie sedempodlažného parkovacieho domu za objektom bývalých kúpeľov (z pohľadu z Miletičovej ulice). Najmä zamýšľaná výstavba parkovacieho domu vyvolala rozsiahle protesty obyvateľov obytných domov na okolitých uliciach a zamestnancov škôl stojacich v blízkosti bývalých kúpeľov, ktorí iniciovali súčasne niekoľko petičných akcií.

Spoločnosť Slovak Property Investment predložila svoj zámer v troch variantoch, ktoré sa od seba odlišujú predovšetkým riešením parkovania. Prvý (variant A) ráta aj s výstavbou inkriminovaného parkovacieho domu, druhý navrhuje vybudovanie podzemného parkovacieho domu pod úrovňou terénu a ďalších parkovacích miest a tretí (variant C) počíta s parkoviskom s jedným nadzemným a dvomi podzemnými podlažiami zo strany Miletičovej ulice. Okrem rekonštrukcie samotných bývalých kúpeľov by si výstavba polyfunkčného centra vyžiadala aj prestavbu ulíc Trnavská - Miletičova, Miletičova - Jelačičova a Metodova - Vajnorská.

Z vyjadrení ministerstva životného prostredia, ministerstva hospodárstva, Bratislavského samosprávneho kraja, Miestneho úradu v Ružinove, Krajského úradu Bratislava, Okresného úradu Bratislava II a ďalších orgánov vyplýva, že podporujú tretí variant - variant C. Ministerstvo životného prostredia, ktoré zámer posudzovalo podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, zohľadnilo aj požiadavky občanov z okolia. Išlo o Občianske združenie Ozón, ako aj dovedna takmer 850 občanov, ktorí sa podpísali pod dve protestné petície.

Aj záverečné stanovisko ministerstva životného prostredia sa prikláňa k variantu C. Ministerstvo zároveň vznieslo spolu 14 rôznych odporúčaní, z ktorých napríklad vyplýva, že by bolo vhodné, keby priestory Polyfunkčného centra Centrál boli využité menej na obchodné účely a viac na také účely, akými sú ubytovanie prechodného typu, administratíva, športovo-rekreačné aktivity, služby či stravovanie. Ministerstvo tiež odporúča, aby investor zrekonštruoval aj priľahlé detské ihrisko.

Zdá sa, že v otázke budúceho využitia schátraných kúpeľov sa pomaly, ale isto vyjasnieva. Z vyjadrení zainteresovaných orgánov vyplýva, že sú vlastne radi, že sa našiel investor, ktorý chce s mnoho rokov nevyužitým a zdevastovaným objektom niečo zmysluplné urobiť.

(lau)
Páčil sa vám článok?