Mesto si želá na Belopotockého zeleň

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto si neželá, aby parčík na Belopotockého ulici neďaleko obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu zanikol. So zachovaním zelene na tomto mieste ráta aj územný plán.

Pripomeňme, že parčík má ustúpiť výstavbe polyfunkčného objektu. Proti jeho zastavaniu viac rokov protestujú obyvatelia žijúci v okolí. Pozemky, na ktorých sa rozprestiera, viackrát zmenili majiteľa, už dávnejšie tu chcela firma AXE FIN vybudovať polyfunkčný objekt. Proti jej zámerom sa zdvihli protesty a pred časom vzniklo občianske združenie, ktoré bojuje za záchranu parčíka. Magistrát vlani vydal záväzné stanovisko, v ktorom súhlasí s výstavbou polyfunkčného objektu na tomto území. Medzičasom sa vlastníkom pozemkov stala spoločnosť ZIPP, ktorá prišla so zámerom vybudovať na území parčíka objekt pozostávajúci z dvoch častí – penziónu a bytovky.

Obyvatelia začali ďalšiu petičnú akciu. Žiadajú, aby staromestský stavebný úrad vyhlásil stavebnú uzáveru na plochu parku na Belopotockého a na zelenú plochu na Štefanovičovej ulici a nevydal územné rozhodnutie a stavebné povolenie umožňujúce likvidáciu zelene. Ďalej žiadajú, aby magistrát zrevidoval svoje súhlasné stanovisko s výstavbou na území parku na Belopotockého a na Štefanovičovej ulici, aby vstúpil do rokovania s investormi a zabezpečil výmenu dotknutých pozemkov tak, aby sa na oboch mohla zachovať súčasná zeleň.

V stanovisku magistrátu sa uvádza, že mesto ťažko na súkromnom pozemku môže zachovať verejnú zeleň. „Park má hodnotu asi 50-60 miliónov, ktoré by v prípade zámeny pozemkov s majiteľom zaplatili daňoví poplatníci,“ konštatuje sa v ňom. „To sa ukazuje ako jediná reálna možnosť zachovať tu zeleň.“

Magistrát upozornil, že územný plán je jednoznačný: žiada zachovať tu zeleň. Mesto zatiaľ nebolo požiadané o vydanie záväzného stanoviska k investičnej činnosti, trvá pripomienkovanie verejnosti k zámeru spoločnosti ZIPP z hľadiska posudzovania vplyvu stavby na životné prostredie. Magistrát ďalej upozornil, že jeho kladné záväzné stanovisko spred vyše roka bolo vydané na základe diskusií s pôvodným vlastníkom, ktorý napokon akceptoval názor mesta minimalizovať na ploche parčíka zástavbu a zachovať v čo najväčšej možnej miere zeleň. „Zámer nového vlastníka ZIPP je však úplne nový, ide o iný projekt, ku ktorému sa mesto zatiaľ nevyjadrovalo,“ uvádza sa v stanovisku.

Vyjadrenie spoločnosti ZIPP sa nám do uzávierky nepodarilo získať.

Páčil sa vám článok?