Nemocnicu na Rázsochách už nedostavajú

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vláda koncom mája definitívne rozhodla o zastavení dostavby rozostavanej nemocnice na Rázsochách a rozhodla, že objekt sa predá. Prípadný kupec ho nebude musieť dostavať ako nemocnicu, ale ho môže využiť aj na iné účely.

Pripomeňme, že o vybudovaní nového areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského sa rozhodlo ešte v 70. rokoch minulého storočia. Mali tu byť aj internáty a priestory pre teoretické ústavy fakulty. Areál začali stavať v júni 1987 a dokončený mal byť v decembri 1993.

Už začiatkom 90. rokov sa však začal prejavovať nedostatok prostriedkov v štátnom rozpočte pre potreby zdravotníctva a stavba bola zastavená. Rozhodnutie o ďalšom osude tohto rozsiahleho objektu sa potom odkladalo až doteraz - dlhých trinásť rokov. Lekárska fakulta UK do poslednej chvíle zastávala názor, že Rázsochy je nutné dostavať.

Pôvodne tu malo byť postavených niekoľko rôznych objektov, projekt architekta Jindřicha Martina sa však z úsporných dôvodov niekoľkokrát zmenil. Dnes je v hrubej stavbe dokončená väčšina objektov takzvanej prvej stavby. Proti poveternostným vplyvom sú zabezpečené tým, že sú vybudované aj strechy, v objekte sú inštalované rozvody kúrenia a vody.

Stavebná rozpracovanosť hlavných objektov sa pohybuje od 30 do 45 percent. Vzhľadom na znehodnotenie vekom a koróziou, ale aj rozkradnutie, bude potrebné značnú časť dosiaľ zabudovanej technológie vzduchotechniky, kotolne, výmenníkovej stanice a úpravy teplej úžitkovej vody demontovať a vymeniť za novú. Prípadný investor odkúpi objekt v súčasnom stave a dostavia podľa svojich zámerov.

Keďže doteraz sa na stavbe preinvestovala asi jedna miliarda korún, je predpoklad, že na takejto úrovni by sa mala pohybovať aj kúpna cena. Ak by po dokončení objekt neplnil funkciu zdravotníckeho zariadenia, ale by bol využívaný na komerčné účely, profitovala by z toho mestská časť Lamač, ktorá by získala zdroj príjmu do obecnej kasy.

(juh)
Páčil sa vám článok?