Sedemstoročný dom na Michalskej vyzerá vďaka jeho obyvateľom opäť ako nový

14.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Historický dom na Michalskej ulici 6, bezprostredne susediaci s Kaplnkou svätej Kataríny, v týchto dňoch púta pozornosť okoloidúcich čerstvo vynovenou fasádou. Dom si jeho obyvatelia rekonštruujú vlastnými silami.

Družstvo Michal VI., ktoré založili obyvatelia domu pôvodne patriaceho mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, je majiteľom tejto starobylej budovy od februára 1995. Všetky príjmy z prenájmu nebytových priestorov vkladá do obnovy domu.

„Prvou väčšou investíciou bola v roku 2000 obnova nebytových priestorov na prízemí a ich prepojenie so suterénom,“ hovorí predsedníčka družstva Sylvia Beriaczová. „Druhá fáza sa začala v tomto roku, keď sme pristúpili k obnove fasády v štýle barokového klasicizmu poslednej tretiny 18. storočia. Obnova fasády bola financovaná z úveru. Zrekonštruovali sme aj nebytové priestory na prvom poschodí, v ktorých sídli cestovná kancelária, vstup do domu a dvorovej časti, kde je vstup do ďalšieho nebytového priestoru. Pripravujeme aj obnovu dvorovej fasády, schodišťa a strechy.“

Budova na Michalskej 6 nie je hocijakým domom - prvá zmienka o parcele, na ktorej stojí, pochádza ešte z roku 1307, keď ju kúpil rád cisterziánov z rakúskeho kláštora z Heiligenkreuzu. Niektoré historické prvky - múry spred roku 1307, ľadovňa z približne toho istého obdobia - sa zachovali dodnes.

Ešte pred rokom 1307 stál na Bielej ulici dom s jedným nadzemným a jedným podzemným podlažím, v roku 1311 začali stavať Kaplnku svätej Kataríny a v tom istom čase sa začal stavať dom aj zo strany Michalskej ulice, ktorý nadväzoval na spomenutý objekt na Bielej ulici. V prvej polovici 16. storočia vznikli ďalšie nadstavby a oba objekty sa spojili do jedného. V roku 1676 dostali dom do daru kapucíni a v tom období dostalo priečelie nový slohový výraz.

V roku 1771 dom kúpili dvaja bohatí podnikatelia a dom získal symetrické riešenie priečelia a pristavali k nemu nové, tretie poschodie. Pri napoleonských vojnách, konkrétne v júni 1809, bol dom aj ostreľovaný, dopadlo naňho osem delostreleckých nábojov, z ktorých sa dva zachovali dodnes - jeden na fasáde, jeden v chodbe.

V 20. storočí získal novú podobu parter a pôvodné rozľahlé byty boli rozdelené na viacero menších (v súčasnosti ich je v dome 11). Vďaka svojim činorodým obyvateľom je dnes opäť jednou z perál historického jadra mesta.

(juh)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?