Rekonštrukcia knižnice potrvá dlhšie

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia troch historických budov Univerzitnej knižnice v Bratislave bude úplne dokončená v októbri 2004. Nestihne sa tak plánovaný termín ukončenia renovácie, ktorým bol november tohto roku.

Vyplýva to z materiálu ministerstva kultúry, ktorý mala prerokovať vláda. Niektoré knižničné priestory, vrátane kláštora klarisiek, sú však už zrekonštruované a najneskôr na jar budúceho roku by mali byť dokončené aj ďalšie priestory.

Rozsiahla revitalizácia a rekonštrukcia knižnice sa vzťahuje na jej tri budovy v bratislavskom Starom Meste. Ide o kláštor klarisiek na Klariskej ulici, palác Leopolda de Pauliho na Ventúrskej ulici a palác Uhorskej kráľovskej komory na Michalskej ulici. Dôvodom časového sklzu je náročnosť rekonštrukcie vzhľadom na historický charakter budov a narušená statika budov na Michalskej a Ventúrskej ulici. V súčasnosti tam robia stavebné práce, naťahujú nové elektrické a vodovodné rozvody, robí sa nová kotolňa, klimatizácia.

Najväčším problémom je však stavba knižničných depozitov v tzv. Lisztovej záhrade, kde rekonštrukciu spomalil nález a následný archeologický prieskum pozostatkov stredovekej hospodárskej stavby.

Ako sme už na stránkach našich novín informovali, po rekonštrukcii sa budovy knižnice stanú multifunkčným kultúrnym a knižničným centrom podľa najvyšších európskych štandardov. Okrem modernej knižnice poskytnú aj podmienky na rôzne mimoknižničné kultúrne aktivity, výstavy a konferencie.

Rekonštrukcia sa začala koncom roka 2001, na náklady takmer 140 miliónov korún poskytla úver Európska banka pre obnovu a rozvoj a zvyšných okolo 190 miliónov korún je vyčlenených zo štátneho rozpočtu. Univerzitná knižnica je najstaršia a najväčšia vedecká knižnica v SR, jej knižničný fond predstavuje viac ako 2,3 milióna knižničných jednotiek, vrátane slovenskej a zahraničnej literatúry, publikácií OSN a UNESCO, starých a vzácnych tlačí a moderných multimediálnych nosičov. Ročne zrealizuje 640 000 výpožičiek pre takmer 17 000 čitateľov.

(sita, lau)

Páčil sa vám článok?