Na Devíne postavia ďalšiu vstupnú bránu

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Národná kultúrna pamiatka Devín by sa mala zatraktívniť tak, aby sa stala jednou z najnavštevovanejších miest Bratislavy. Pri nedávnej návšteve Devína to uviedol primátor Andrej Ďurkovský.

Primátor sa zaujímal najmä o aktuálne rekonštrukčné práce. Momentálne sa obnovuje a upravuje Garajovský palác, práce by sa mali skončiť ešte v tomto roku, na Devíne pokračuje aj archeologický výskum. Peniaze na obnovu získava Mestské múzeum zo štátnych prostriedkov, mesto už 6 rokov na rekonštrukčné práce neprispieva.

V tomto roku sa tu preinvestuje 8 miliónov korún. Po skončení obnovy Garajovského paláca by rekonštrukčné práce mali pokračovať úpravami na strednom nádvorí hradu. Celkové náklady na obnovu Devína začiatkom 90. rokov predstavovali 212 miliónov korún, z ktorých sa doteraz prestavalo asi 100 miliónov.

Podľa riaditeľa Mestského múzea Petra Hyrossa je potrebné postaviť prevádzkovú budovu, v ktorej by sa mohli prezentovať predmety pochádzajúce z archeologických nálezov, ktorých je už 9000. V budove by sídlila lektorská služba, archeológovia, predajňa suvenírov a zároveň by mohla slúžiť ako zázemie pre účinkujúcich v kultúrnych programoch.

Finančné náklady na postavenie prevádzkovej budovy sú asi 30 miliónov korún. Areál Devína je potrebné osvetliť v záujme večerných prehliadok a vybudovať ďalšiu vstupnú bránu tak, aby sa umožnil prístup aj návštevníkom, ktorí prichádzajú od Dunaja. Ročne zavíta na Devín v priemere asi 70-tisíc návštevníkov.

(brn)
Páčil sa vám článok?