Kernov dom opravia už v budúcom roku, na jeho prízemí budú opäť reštaurácie

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Budova známa ako Kernov dom, situovaná na ulici Rybárska brána 8, od marca prechádza komplexnou rekonštrukciou. Po jej ukončení budú priestory v tomto objekte využívané účelnejšie ako predtým.

Kernov dom, na prízemí ktorého istý čas fungovala známa piváreň Kelt, patrí vďaka svojej vynikajúcej polohe medzi najatraktívnejšie objekty v celom meste. Má vyriešenú aj otázku parkovania, čo v Starom Meste vôbec nie je samozrejmosťou - rovno pred domom zo strany Hviezdoslavovho námestia je totiž vchod do podzemných garáží hotela Carlton. Po rekonštrukcii, ktorej investorom je spoločnosť Damascene, sa tieto jeho prednosti ešte zvýraznia.

„V súčasnosti sú v plnom prúde práce týkajúce sa statického zabezpečenia budovy, jej vyčistenia a výmeny stropov,“ povedal nám Vladimír Vršanský, riaditeľ spoločnosti Ateliér obchodu a cestovného ruchu, ktorá sa podieľa na rekonštrukcii. „Dom dlhé roky chátral, preto je v prvom rade potrebné jeho statické zabezpečenie.“

Podľa V. Vršanského bude budúce využitie objektu polyfunkčné - na prízemí a v suteréne budú reštauračné prevádzky, na prvom a druhom poschodí luxusné administratívne priestory a v strešnej časti byty. Ukončenie hrubých stavebných prác sa predpokladá v máji 2004, celkové ukončenie rekonštrukcie o čosi neskôr, v každom prípade to však bude v priebehu budúceho roku. Oproti predchádzajúcemu stavu bude novým prvkom využitie suterénu - predtým využitý nebol - a existencia administratívnych priestorov, ktoré tam takisto predtým neboli.

„Symbolom obnovy bude to, že hlavný tympanón zo strany Hviezdoslavovho námestia bude riešený ako súčasné umelecké dielo,“ uviedol ďalej V. Vršanský, podľa ktorého okrem tohto jediného moderného prvku bude celá fasáda zrekonštruovaná podľa požiadaviek pamiatkarov. „Projekt ráta aj so zastrešením existujúceho dvora, čím sa kamenné pavlače vlastne stanú súčasťou interiéru.“

(juh)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?