O novú službu magistrátu je veľký záujem

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ohlasy nielen z Bratislavy, ale aj z ostatných miest Slovenska si za necelé dva mesiace práce získala Kancelária pre rodinu a ženu na bratislavskom magistráte. Na kanceláriu sa so žiadosťami o pomoc obracajú aj muži.

Vznik kancelárie inšpirovala viedenská kancelária Frauenbüro, ktorá pracuje už desať rokov. Ako uviedla vedúca bratislavskej kancelárie Anna Sotníková, od 6. októbra poradňu navštívilo 107 ľudí, 40 hľadalo radu telefonicky a jedna klientka aj listom. Medzi prevažne 40 až 60-ročnými ženami bolo aj niekoľko mužov, ktorí po rozvode hľadali ubytovanie. Napriek tomu, že kancelária je určená najmä Bratislavčanom, obrátili sa na ňu i obyvatelia Prešova, Rožňavy, Martina, Dubnice, Nitry a ďalších miest.

Ako konštatovala A. Sotníková, klientov najčastejšie trápi bývanie. Magistrát zatiaľ v tejto oblasti poradil 35 občanom. Informoval ich o podmienkach žiadosti o obecný byt, k dispozícii je tiež zoznam ubytovní. Až 21 klientov kancelárie pre rodinu a ženu hľadalo pomoc pri platení výživného po rozvode. Kancelária riešila aj pracovnoprávne, majetkoprávne a sociálne problémy. Jej pracovníci radili v oblasti školstva, drogovej a alkoholickej závislosti, pri finančných problémoch a riešili i zlé susedské vzťahy, či sťažnosti na chov psov v bytoch.

Medzi najzávažnejšie otázky, s ktorými sa na Kanceláriu pre rodinu a ženu bratislavského magistrátu obrátili klienti, patrilo týranie žien. Pomoc v tejto citlivej oblasti hľadalo osem žien. Bratislavská kancelária sa tejto otázke chce v budúcnosti venovať viac. Pomôcť by jej mala aj plánovaná spolupráca s mimovládnymi organizáciami. Vzorom pre Bratislavu by mohlo byť viedenské Frauenbüro, ktoré sa napríklad venuje zlepšeniu vzdelávania dievčat.

Ako povedala výkonná mestská radkyňa mesta Viedeň Renate Brauner, najdôležitejším nástrojom v boji proti násiliu je finančná nezávislosť a tá je možná len ak žena získa dobrú prácu. Viedeň tiež začala zaujímavú akciu - poradenstvo mužov mužom s názvom Muži proti násiliu, ktorú reprezentuje tréner rakúskeho národného futbalového mužstva. K dispozícii ženám je aj nonstop telefónna linka. Telefonicky však môžu pomoc hľadať aj Bratislavčania, ktorým ju poskytne kancelária pre rodinu a ženu, nielen v prípadoch týrania žien, na telefónnom čísle 5935 6307. Kanceláriu nájdu na prízemí sídla magistrátu na Primaciálnom námestí.

(brn)

Páčil sa vám článok?