V Petržalke mesačne odstránia viac ako jeden a pol tony psích exkrementov

2.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Petržalka osadila v júli v zmysle všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a na základe zmluvy s víťazom verejnej súťaže 77 kusov 60-litrových košov za 22 tisíc korún.

Koše sú umiestnené v lokalitách Dvory I-VI, v Sade Janka Kráľa a na miestach určených na voľný pohyb psov. Každý kontajner je vybavený papierovými vrecúškami a lopatkami určenými na zber výkalov, ktoré sú denne dopĺňané. Denne (okrem nedele) je zabezpečené aj ich vyprázdňovanie.

Mesačné náklady na obsluhu košov, teda ich vyprázdňovanie, údržbu a opravy vrátane čistenia okolia košov špeciálnym vysávačom predstavujú sumu takmer 117-tisíc korún, pričom mesačne sa takto vyzbiera asi 1700 kilogramov psích exkrementov.

„Pracovníci miestneho úradu pravidelne kontrolujú stav a využívanie košov. Všetky majitelia psov využívajú, najviac pravdepodobne na Dvoroch III, V, VI,“ uviedla hovorkyňa petržalského starostu Milka Podmajerská. „Žiaľ, stretli sme sa i s negatívnymi skúsenosťami. V niektorých častiach Petržalky naši spoluobčania koše neustále poškodzujú - napríklad na parkovisku na Topoľčianskej ulici, na Markovej ulici, za Kostolom svätej rodiny, na Jungmannovej ulici vo dvore a podobne, dokonca jeden kôš vandali podpálili. V týchto lokalitách tiež kradnú vrecúška, alebo ich rozhadzujú po okolí.“

Koše sú určené len na zber psích exkrementov, čo však niektorí občania nerešpektujú, a tým komplikujú ich vyprázdňovanie. Kontajnery boli rozmiestnené vhodne, o čom svedčí skutočnosť, že sú čoraz viac využívané, ale aj kladné ohlasy majiteľov psov. Doterajšie skúsenosti využije mestská časť i v budúcom roku, keď by mali koše pribudnúť v ďalších lokalitách Petržalky a ich konečný počet bude 176.

(brn, ver)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie