Historickú záhradu Prezidentského paláca obnovia, pribudne zeleň, ploty i dlažby

2.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Historickú barokovú záhradu Prezidentského paláca čakajú ďalšie úpravy. Návrh obnovy ráta s ďalšími stromami, viacerými prvkami drobnej architektúry, oploteniami a s doplnením dlažieb (viď maketa na fotografii).

Podľa hovorcu prezidenta Jána Füleho sú v návrhu podľa poradia dôležitosti vymenované časti záhrady, ktoré sa dosiaľ z rôznych príčin neriešili alebo sa potreba ich realizácie prejavila po istom čase. Pokiaľ ide o zeleň, ráta sa s dobudovaním dvoch pozdĺžnych alejí po plot Spojnej ulice lipami a doplnením líp v priečnej časti aleje od vstupu z Banskobystrickej ulice.

Návrh predpokladá vybudovanie rozária v severnej časti záhrady a vybavenie záhrady stromčekmi s guľovou korunou v bielych mobilných drevených kontajneroch v jej severnej polovici, okolo kvetinového parteru v strednej časti i na prednom a zadnom nádvorí. Sadovnícko-výtvarné riešenie kvetinovej výsadby má zohľadniť dobový, teda barokový pohľad.

Predpokladá sa dobudovanie, resp. dokončenie historického oplotenia zo strany Banskobystrickej ulice vrátane vstupnej brány v osi priečnej aleje a vybudovanie repliky historického oplotenia zo Spojnej ulice, takisto vrátane vstupnej brány. Fontána sa má prebudovať vrátane technológie, pribudnú podstavce pod originály váz na zadnom nádvorí paláca a pri južnom ukončení chodníka aleje prezidentov II, kameninové misy na stienky pri severnom priečelí paláca na zadnom nádvorí a koše na odpadky, pôvodná studňa na zadnom nádvorí paláca sa má odkryť. Doplniť by sa mali aj dlažby na vstupe od Banskobystrickej ulice i na ďalších miestach.

V návrhu sa však nepočíta s riešením niektorých ďalších záležitostí, ako je napríklad výmena podstavca pod sochou Márie Terézie, oprava skleného oplotenia či vytvorenie sklených dverí v tomto oplotení. Takisto sa predbežne neráta s uvažovaným prepojením záhrady Prezidentského paláca so záhradou úradu vlády. Na obnovu záhrady Prezidentského paláca vláda navrhla vyčleniť 15 miliónov korún plus ďalší milión na mzdy zamestnancov.

(juh)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?