Bezdomovcov pochovávajú na cintoríne v Ružinove

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Miesto posledného odpočinku približne 200 bezdomovcov je v jednom zo sektorov mestského cintorína v Ružinove. Ľudí bez domova, ktorí zomreli v hlavnom meste, tu pochovávajú desať rokov.

Hrob bezdomovca označuje drevený kríž s menom a priezviskom, len s číslom alebo s jednoduchým označením muž či žena. Cena pohrebu človeka bez domova je približne päť až šesť tisíc korún, dozvedeli sme sa zo správy cintorína v Ružinove, ktorý patrí mestskému pohrebníctvu Marianum. Pred rokom 1997 pochovávali bezdomovcov na cintoríne Slávičie údolie v mestskej časti Karlova Ves.

Medzi prostými hrobmi bezdomovcov sú však výnimky. Troch z nich, dve ženy a jedného muža, tu našli príbuzní a zabezpečili im riadny náhrobok a náhrobnú dosku. Náklady na pochovanie ľudí bez domova hradia bratislavské mestské časti, na ktorých území zomreli.

Veľmi často sa títo ľudia pohybujú počas celého roka v Starom Meste. Táto centrálna mesta časť dala v minulom  roku pochovať 13 bezdomovcov, z nich bolo osem Staromešťanov, informovala hovorkyňa mestskej časti Alena Kopřivová. V tomto roku zaplatilo Staré Mesto pohreb 10 bezdomovcom, medzi nimi boli traja s trvalým bydliskom v tejto mestskej časti.

(tasr)

Páčil sa vám článok?