Revitalizácia zeleného pásu bude stáť 24 miliónov

30.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Oddelenie cestného hospodárstva bratislavského magistrátu od minulého štvrtka pokračuje v revitalizácii stredového zeleného pásu na Trnavskej ulici, ktorá si vyžiada celkové náklady asi 24 miliónov korún.

Ako sme už informovali, revitalizácia sa začala ešte na jar výrubom 23 stromov napadnutých chorobami alebo ohrozujúcich bezpečnosť premávky, zdravia a majetku. Minulý týždeň sa v stredovom páse vykonávali sondážne práce s cieľom zistiť presnú polohu inžinierskych sietí. V týchto dňoch sa v ďalšej etape presádza niekoľko menej vyrastených stromov, ktoré sa nehodia do koncepcie projektu spracovaného na revitalizáciu tohto územia.

Postup prác je viazaný na agrotechnické termíny, preto sa v týchto dňoch už trávnik nezakladá, ale uskutočnia sa terénne úpravy - práce súvisiace s odstránením jestvujúcej zeminy na úroveň 15 cm pod úrovňou obrubníka. Na takto upravený terén bude dodaná a rozprestretá 15-centimetrová vrstva kvalitného substrátu. Vysadí sa 17 kusov odrastených stromov, 16 kusov odrastených magnólií a asi 300 kríkov. Tieto úpravy si vyžiadajú asi 3,6 milióna korún, ktoré hlavné mesto získalo od spoločnosti Slovnaft, a.s.

V revitalizácii sa bude pokračovať postupne podľa uvoľnených finančných prostriedkov. Celková výmera upravovaných plôch je 9268 štvorcových metrov. Spolu na tomto úseku pribudne 228 štvorcových metrov záhonov listnatých kríkov, 303 štvorcových metrov ihličnatých kríkov, 367 štvorcových metrov záhonov kvetín a letničiek, na ostatnej ploche bude trávnik Návrh revitalizácie cestnej zelene vyhotovil ateliér pre krajinársku tvorbu a záhradnú architektúru Ekoflóra a je koncipovaný tak, že zeleň rieši ako mestotvorný prvok.

Súčasný stav zelene na Trnavskej ceste, ktorá je jednou z najdôležitejších komunikácií v Bratislave, je nevyhovujúci najmä preto, že zeleň tu nebola vysádzaná s jasným koncepčným a kompozičným zámerom. Návrh revitalizácie cestnej zelene rieši zeleň ako dôležitý mestotvorný prvok. Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej je lokalita stredového pásu na Trnavskej ulici dokladom často málo odborného prístupu k vysádzaniu prícestnej zelene v minulých rokoch, keď sa sadili do najviac ohrozovaného prostredia (smog, výfukové plyny, nedostatok vlahy) nevhodné druhy kríkov a stromov. Tento fakt konštatovali odborníci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského na nedávnom stretnutí zainteresovaných odborníkov na výsadbe a údržbe prícestnej zelene v Bratislave.

„Po dohode s mestskými časťami, mimovládnymi organizáciami, ako aj orgánmi životného prostredia sa bude prehodnocovať postup pri výsadbe celoplošne v celej Bratislave, vrátane náhradnej výsadby určenej ako náhrada za likvidáciu zelene pri investičnej činnosti,“ konštatovala E. Chudinová.

(juh)

Páčil sa vám článok?