Napodobňovať a neodskúšať je neprípustné

26.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Napodobňovanie ľudí, činností a zvykov, je v živote zrejme bežná vec. Sú však oblasti výroby, v ktorých je to zakázané, ba až trestné. Ide napríklad o napodobňovanie vzhľadu cigariet a všetkých tabakových výrobkov.

Takýto prípad zaznamenali nedávno inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie, konkrétne 9. mája 2007, keď boli na kontrole v Cukrárni Mini Presso na Podunajskej ulici. Zistili, že pre spotrebiteľa bol v ponuke jeden druh výrobku napodobňujúci tvar a vzhľad tabakových výrobkov („1 bal./13 žuvačiek Chewing gum cigarettes with smoke effect N.Y. Taste it! L 6471“). Za protiprávny stav a preukázané porušenie zákona o ochrane nefajčiarov zodpovedá v plnom rozsahu prevádzkovateľ zariadenia. Inšpektorát SOI mu preto udelil pokutu vo výške 10-tisíc korún.

Prevádzkovateľ cukrárne sa bránil tým, že ako drobná cukráreň chcel predávať len atraktívny výrobok a vôbec mu nenapadlo, že by niekto mohol žuvačky pre deti chápať ako propagáciu fajčenia. Ďalej poukázal na to, že v jeho prevádzke je zakázané fajčiť a sám je nefajčiar a nikdy by nedovolil viesť deti k fajčeniu. Požiadal o zhovievavosť pri ukladaní výšky pokuty, pretože z jeho strany nešlo o úmyselné porušenie zákona.

Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie argumenty prevádzkara cukrárne, že predajom žuvačky, ktorá svojím tvarom a vzhľadom napodobňuje tabakový výrobok, nepovažoval za propagáciu fajčenia, označil za bezpredmetné.

Správny orgán zastáva názor, že predaj výrobkov, tzn. žuvačiek napodobňujúcich tvar a vzhľad tabakových výrobkov je skrytou reklamou tabakových výrobkov, ktorá má negatívny dosah na výchovu spotrebiteľov, najmä detí, ktoré sú bežnými konzumentmi daných výrobkov. Výrobky v tvare tabakových výrobkov sú pre spotrebiteľov v mladom veku atraktívnou výzvou začleniť sa do sveta dospelých fajčiarov a postupne sa stávajú závislými fajčiarmi.

Ďalší prípad sa týka nespokojného spotrebiteľa, ktorému neumožnili vyskúšať si funkčnosť kúpenej žiarovky. Dňa 7. júna 2007 boli inšpektori SOI na kontrolnom nákupe v predajni Billa na Kazanskej ulici v Podunajských Biskupiciach. V rámci kontroly si tu inšpektori kúpili dva druhy výrobkov (0,396 kg oravská slanina, 1 ks žiarovka Tesla 400 W).

Na požiadanie im však nebola predvedená funkčnosť zakúpenej žiarovky, pretože v prevádzke nebolo k dispozícii zariadenie na overenie si toho, či žiarovka skutočne svieti. Zástupca spoločnosti Billa uviedol, že z ich strany nešlo o úmyselné porušenie platnej legislatívy ale o fakt, že išlo o prvú takúto požiadavku zo strany zákazníka počas 14-ročnej existencie spoločnosti na Slovensku.

Firma však po tejto skúsenosti ihneď zabezpečila skúšačky do všetkých svojich predajní, aby mohli byť zakúpené žiarovky na žiadosť zákazníka predvedené. Odhliadnuc od uvedeného, zákazník mal a má možnosť v mieste kúpy tovar reklamovať a ten mu je vymenený, alebo mu vrátia peniaze. Za tento nedostatok uložila SOI pokutu vo výške 5-tisíc korún.

Marián Taller
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)
Páčil sa vám článok?