Horský park je v rukách magistrátu

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Chcem sa poďakovať pani Cesnakovej, ktorá sa v poslednom vydaní novín zastala Horského parku. Keďže ho dala do súvislosti s ochranármi z horárne Horský park, chcel by som ju, ako aj ostatných Bratislavčanov informovať, ako sa veci skutočne majú.

Ľudia, ktorí založili a tvoria Nadáciu Horský park, žijú v okolí parku a pracujú preň dobrovoľnícky už skoro štvrťstoročia. V posledných rokoch márne upozorňovali magistrát na mnohé problémy týkajúce sa stavu parku, ako aj problémy, ktoré vznikli s firmou, ktorá park od roku 1994 do konca roku 1998 za peniaze magistrátu udržiavala - a dobrovoľníkov z parku vypudila.

V marci 1999 navrhla nadácia radikálnu zmenu: ponúkla magistrátu, že zadarmo(!) prevezme kompletnú starostlivosť o Horský park. Primátor Jozef Moravčík návrh s potešením prijal. Nepochopiteľne sa však zachovali príslušné úradníčky. najprv obvinili nadáciu, že nie je oprávnená vykonávať údržbové práce v parku. Predložili sme živnostenské oprávnenie. Potom obvinili nadáciu, že podľa zákona nesmie podnikať.

Oponovali sme, že nadácia nepodniká, keď pracuje pre magistrát zadarmo. Potom obvinili nadáciu, že nemá potrebné kapacity a znalosti. Predložili sme zmluvy uzavreté s odbornými organizáciami a odborníkmi. Po trištvrte roku nám úradníčky predložili zmluvu, kde nám vymedzili úlohu prísne kontrolovaných smetiarov a sami neposkytli ani kontajnery na odpad ani informácie potrebné na prácu, ktoré sme žiadali.

Po viacerých trápnych peripetiách sa dosiahla zhoda v tom, že nadácia sa v parku bude angažovať v niektorých smeroch a magistrát jej zabezpečí primerané podmienky. Väčšinu prác však bude - ako predtým - vykonávať súťažou vybraná profesionálna firma za peniaze. Zmluva medzi magistrátom a nadáciou zatiaľ nie je stále podpísaná. Na ťahu je magistrát. Pani Cesnakovú a ďalších záujemcov úprimne pozývame do horárne, aby sa bližšie oboznámili s prácou ochranárov - dobrovoľníkov, prípadne, aby sa aj pridali.

Kamil Procházka, predseda Nadácie Horský park
AD: ZOBUDIA SA TÍ ZAPÁLENÍ OCHRANÁRI? (BN 04/2000)

Páčil sa vám článok?