Nový útulok postavili Bratislavčania

26.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Novobudovaný útulok pre opustené zvieratá na Poliankach je svedectvom, že v Bratislavčanoch záujem o veci verejné nevymrel, aj keď ho dávajú najavo skôr netradičnými formami.

„Áno, dá sa povedať, že nový útulok pre opustené zvieratká vybudovali vlastne Bratislavčania,“ uvádza hovorkyňa Slobody zvierat Romana Brinzíková. „Na vybudovanie nových priestorov najviac prispeli známe dve percentá a potom priame zbierky, ktoré sme organizovali. No treba povedať, že k zrodu nového objektu veľmi prispel magistrát,“ dodáva. Nový útulok stojí neďaleko veterinárnej kliniky, ktorej časť mala doteraz Sloboda zvierat prenajatú na tieto potreby.

Vybudovaná je nová budova útulku, v ktorej bude karanténna časť pre novoprijaté zvieratá, izolačka, ambulancia a operačná sála. Vonku už stojí časť kotercov, ďalšie sa budujú. R. Brinzíková vysvetľuje, že v priestoroch veterinárnej kliniky môžu prijať do karantény tridsaťpäť opustených zvierat, nová karanténa má slúžiť oveľa väčšiemu počtu - jej kapacita je 140 - 150 psov a mačiek. Takmer toľko zvierat teraz ošetrujú v terajších priestoroch, ktoré však majú kapacitu len 60 pacientov.

Nové koterce už nebudú oddelené mrežami, ale matným sklom, čo nielen zabráni vzájomnému napádaniu zvierat, ale zníži aj ich nervozitu a umožní to ľahšie čistenie kotercov, čo zároveň zvýši hygienu. Vo vnútornej časti útulku by mala byť denná miestnosť pre pracovníkov zariadenia, dispečing, sklady a miestnosť pre kontakt s verejnosťou.

Do týchto priestorov sa presťahujú aj všetky zložky Slobody zvierat a isté organizačné zmeny budú nevyhnutné, ale pre kontakt s verejnosťou patria doterajšie pravidlá. Romana Brinzíková upozorňuje, že na Svetový deň zvierat, 4. októbra, budú môcť verejnosti predstaviť dokončené priestory ešte pred kolaudáciou. Pri tejto príležitosti by chceli tiež zorganizovať zbierku: „Príspevkami na nové koterce a vychádzkami so zvieratami nám môžu ľudia teraz najviac pomôcť,“ uzatvára.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?