Vody vo Vydrici je od roku 1961 stále menej

25.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na podozrivo málo vody v potoku Vydrica počas jarnej a letnej sezóny nás upozornilo už niekoľko našich čitateľov. A to aj napriek tomu, že si uvedomujú, že prietok potoka je už tradične slabší najmä v letných mesiacoch.

Podľa vedúceho oddelenia povrchových vôd SHMÚ Petra Škodu na toku Vydrica má Slovenský hydrometeorologický ústav dve vodomerné stanice - na Spariskách a Červenom moste. Z priemeru ročných prietokov za obdobie rokov 1961 až 2006 vidno, že trend prietokov je klesajúci.

„Takýto trend má však väčšina tokov na Slovensku, pričom v povodiach južného a juhovýchodného Slovenska je ešte výraznejší ako na Vydrici“, uviedol P. Škoda. Konštatoval, že prvotnou príčinou menšieho prietoku je pokles zrážok, potom nárast teploty vzduchu (nárast výparu). Príčinou poklesu vody môžu byť aj vplyvy vznikajúce činnosťou človeka, predovšetkým odbery vody. Prietoky môžu ovplyvniť aj ďalšie zásahy človeka. Na malých tokoch, resp. povodiach to môžu byť zásahy do podložia v blízkosti tokov.

„V prípade Vydrice ide podľa všetkého o prirodzený pokles,“ uviedol P. Škoda a dodal, že v tomto prípade by bola potrebná ešte detailnejšia analýza.

Na menej vody v posledných desaťročiach poukazujú aj niektorí starší lesníci pracujúci v oblasti tzv. Devínskych Karpát. Tvrdia, že vody v potoku Vydrica ubudlo po vybudovaní plynovodu popod pohorie.

Vydrica je potok, ktorý má dĺžku 17 kilometrov a priemerný prietok 0,22 m3/s. Pramení pod sedlom Biely kríž v lokalite Dubové v nadmorskej výške 450 m.n.m. Tečie cez Bratislavský lesný park, preteká Železnou studienkou a pri moste Lafranconi sa vlieva do Dunaja.

(rob)
Páčil sa vám článok?