Keď si ľudia mýlia kríky s toaletami

21.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dostal som návštevu zo zahraničia, ktorá prišla na Hlavnú železničnú stanicu. Keďže bol večer, bolo treba dlhšie čakať na autobus. Z okolia sa šíril v tých teplých dňoch neznesiteľný močový pach.

V priebehu niekoľkých minút sme boli svedkami, ako si jedna žena bezostyšne neďaleko zástavky čupla a... Zvrchu pri betónovom panelovom plote, ktorý bol zahalený na jednom mieste konármi stromu, sa ozývali slastné stony, čo napovedalo aj bez ovládania slovenčiny čoho sme svedkami. Hanbil som sa ako pes!

Po dlhšom čase som sa ja spolu s návštevou dal na spoznávanie, obdivovanie mesta, ale žasol som, čo ako obyvateľ asi dennodenne prehliadam. Na Šafárikovom námestí vyschnuté tri stromy, polovyschnuté dva a jeden oblepený imelom v štádiu vyschýnania. Pri večernom čakaní na autobus sme taktiež boli svedkami, že v tomto prípade si zase chlapi robili WC pri fontáne Marína. Počas dňa v kroví od Alžbetínskej ulice sme videli rôzne papieriky do hneda sfarbené a kôpky, ale tie od psov určite neboli.

Pri pozorovaní tabule HMÚ neďaleko Tesca nás upútalo hlasné pokrikovanie bezdomovcov na ich smerovanie. Strácali sa v priestore medzi sólo stojacim domom na Dunajskej a krovím. Ich spokojné vychádzanie spoza porastu a zapínanie nohavíc prezrádzalo, že sú spokojnejší. Obďaleč stojaca búda pri parkovisku a asfalt pri nej doďaleka nepríjemne zapácha. Predavačka asi nemá vodu, aby to spláchla (smrad je od rozliatych pív, vína bezdomovcov, ktorí sú tam varení, pečení).

Pred ÚĽUV-om na Námestí SNP vyhlodané obrubníkové kamene okolo stromov - strach, hrôza, hanba. Pred Slovenskou národnou galériou boli obdĺžnikové kvetináče s povytŕhanými kvetmi, ktoré boli vyschnuté. Niekto ich nasadil, ale už nebolo toho, kto by ich polial a podobne aj mramorové štvorce, sťa by plot pod galériou - prázdne, v niektorých akési tuje a burina. To je vizitka SNG.

P. Ország, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?