Na Trnavskej ulici pribudne dopravná zeleň

21.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ešte na jeseň by sa mala začať upravovať dopravná zeleň v deliacom páse na Trnavskej ulici. Trasa je rozdelená na dva úseky - od Trnavského mýta po Zimný štadión a od Zimného štadióna po Bajkalskú ulicu.

Trnavská ulica je jednou z najdôležitejších komunikácií v meste, denne po nej prechádzajú tisíce Bratislavčanov i tých, ktorí dochádzajú do mesta. Zeleň, ktorá je na deliacom páse ulice, je v nevyhovujúcom stave, a to aj preto, lebo v minulosti nebola vysádzaná s jasným koncepčným a kompozičným zámerom. V súčasnosti sú najmä niektoré staré stromy v havarijnom stave a je urgentne potrebné vyrúbať ich, pretože priamo ohrozujú účastníkov dopravy.

Návrh revitalizácie cestnej zelene z ateliéru pre krajinársku tvorbu a záhradnú architektúru Ekoflóra rieši zeleň ako dôležitý mestotvorný prvok. Dominovať majú stromy druhu Fraxinus excelsior Globosum. Situovanie výsadieb je do istej miery ovplyvnené výskytom inžinierskych sietí. Navrhnuté stromoradie bude v týchto miestach prerušené a vystriedajú ho záhony kríkov. Pri križovatkách sa zachovajú potrebné priehľady. Tieto exponované plochy budú dotvorené záhonmi kvetín. Situovanie zelene závisí aj od šírky stredného pásu, ktorá je na rôznych miestach iná.

V priebehu času došlo aj k zmenám vo výškovom usporiadaní terénu, ktorý prevyšuje chodníky v priemere o 20 centimetrov. Okrem toho je pôda znehodnotená látkami, ktoré sa do stredného deliaceho pásu dostávali najmä počas zimnej údržby. Preto návrh revitalizáce ráta aj s odstránením zeminy na úroveň dvadsať centimetrov pod výšku obrubníkov, teda odkop vrstvy hrubej 40 centimetrov. Nahradí ju 20-centimetrová vrstva kvalitnej záhradníckej zeminy a terén tým bude pripravený na založenie nového trávnika a výsadbu drevín a kvetín.

Revitalizácia dopravnej zelene na Trnavskej ulici je viazaná na agrotechnické termíny, pretože je spojená s použitím rastlinného materiálu. Niektoré z navrhovaných revitalizačných prác je možné robiť na jeseň, iné v zime a ďalšie na jar.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Juraj Cerba
Páčil sa vám článok?