Za dvermi je nový spor o ochranu prírody

12.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Za dvermi je možno nový dlhotrvajúci spor medzi ochranármi a investormi, tentoraz ide o priestor na pravom brehu Dunaja, približne od ramena Zuzana po Jarovské rameno.

V tomto prostredí je ústredným objektom takzvaný Zemník, vyše dva kilometre dlhá umelá nádrž, ktorá by vyhovovala vodáckym športom, vrátane veslárov. Už takmer poldruha desaťročia sa uvažuje o vybudovaní areálu vodných športov, ktorý by slúžil aj verejnosti ako jednoduché prírodné kúpalisko.

Časom sa však projekty konkretizujú a podľa najnovších výstupov sa má celá oblasť od brehu Dunaja až po cestu spájajúcu Rusovce s Petržalkou premeniť na intenzívne stavenisko. Rekreačné určenie síce zostane zachované, ale nepôjde o prírodné prostredie, lež urbanizovaný turistický a rekreačný areál.

Obsiahlu štúdiu k zámeru vydalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie, diskusia sa však zatiaľ nezačala, lebo stanovisko doručili magistrátu až v lete. Vážnym argumentom je, že len o pár kilometrov nižšie má vzniknúť podobné centrum Danubia park. Aj z radov športovcov sme už zaregistrovali kritické postrehy - prílišné preľudnenie a komercializácia prostredia sa nie dosť dobre zhodujú s potrebami vrcholnej športovej prípravy.

(gub)

Páčil sa vám článok?