Výstavba hotelov by zmenila charakter lesoparku

6.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vybudovanie hotelových zariadení na Železnej studienke by pravdepodobne výrazne zasiahlo do rekreačného a oddychového charakteru tejto zóny. Bratislavčania chodia do lesoparku predovšetkým relaxovať.

Verejnosť preto poburujú snahy niektorých investorov postaviť na Železnej studienke ubytovacie zariadenia hotelového typu. Najnovšie sa hovorí o zámere spoločnosti Euro Active Group postaviť na mieste nedokončenej rybárskej reštaurácie neďaleko Klepáča štvorposchodový hotel.

Negatívny postoj k výstavbe je zrejmý aj z rozsiahleho stanoviska Mestských lesov Bratislava (MLB). Tie ho poskytli ministerstvu životného prostredia. MLB napríklad nesúhlasia s tvrdením investora, že existencia zariadenia bude pozitívne vplývať na návštevníkov a rekreantov. Podľa MLB len potiaľ, pokiaľ im nebude prekážať zvýšená intenzita dopravy, hluk a exhaláty z prevádzky. Známou, ale veľmi dôležitou skutočnosťou je, že na tomto území nie je vybudovaná verejná kanalizácia.

MLB zásadne nesúhlasia s odvádzaním dažďových vôd z parkovísk resp. iných odpadových vôd, ani po ich prečistení, do Vydrice. V prípade uskutočnenia stavby padnú za obeť aj stromy a išlo by o zásadný vplyv na štruktúru krajiny. Podľa MLB totiž nejde o prestavbu dvojpodlažného objektu na rybársku reštauráciu, ale o nový štvorpodlažný objekt - hotel s kapacitou 120 lôžok, reštauráciou so 190 stoličkami a bar s kapacitou 30 miest, ako aj kongresovými miestnosťami s kapacitou 180 miest.

Jediná prístupová cesta - Cesta mládeže, bola nedávno zrekonštruovaná najmä na rekreačné účely. Je tu jeden jazdný pruh z dlažobných kociek, dva bočné pruhy pre cyklistov a chodníky pre peších. Cesta nemá vybudovanú dažďovú kanalizáciu. Od parkoviska nad Partizánskou lúkou ďalej smerom do lesoparku je na nej počas víkendu vylúčená doprava. Premáva tu iba MHD a vozidlá s platnými výnimkami. Od sanatória až po Peknú cestu je účelová lesná cesta, nejde o verejnú komunikáciu. „Záujmom Mestských lesov v Bratislave je minimalizovať dopravné zaťaženie v danej lokalite, a to hlavne z dôvodu čo najmenej rušeného pobytu rekreujúcich sa ľudí. Navrhovaný zámer technicky nie je možné s takýmito obmedzeniami prevádzkovať.“

V trochu inom tóne je však najnovšie vyjadrenie primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského pre Bratislavské noviny. Podľa jeho slov ide o zariadenia, ktoré stoja a je tu snaha o ich prestavbu. „Toto nám nerobí nejaký principiálny problém, najmä v prípade rybárskej reštaurácie, ktorá je bližšie k Partizánskej lúke. Ak bude súčasťou reštaurácie aj ubytovacie zariadenie s malou kapacitou, tak nás to netrápi. Keď si spomínate, pôvodný objekt, ktorý tam stál, bol dosť veľký, investori dnes ponúkajú iné, kvalitatívne lepšie možnosti,“ uviedol A. Ďurkovský.

(rob, juh)
Páčil sa vám článok?