Nedeľné popoludnie na podporu náhradných rodín

4.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Príjemné popoludnie sľubujú túto nedeľu 9. septembra organizátori projektu Všetci sú doma. Na nádvorí Starej radnice sa stretnú všetci, ktorí sa venujú podpore náhradných rodín v oblasti vzdelávania, voľného času, zamestnávania a vyhľadávania talentov.

Symbolom akcie budú kľúčenky Všetci sú doma, ktoré budú rozdávať známe osobnosti spolu s deťmi v okolí Starej radnice. Súčasťou programu budú vystúpenia talentovaných detí z náhradných rodín, skladanie puzzle, maľovanie, prehliadka chovateľskej stanice fretiek z Ferretfans, a iné zaujímavosti, pričom je pripravené aj občerstvenie.

„Naším zámerom je upozorniť, že každé dieťa má právo na šťastné detstvo a je preň dôležité, aby vyrastalo v prostredí, kde má predpoklady na zdravý telesný, duševný a spoločenský vývoj. Týmto projektom sa snažíme o podporu tohto často najlepšieho možného riešenia pre ne, ktorým je náhradná rodina,“ povedala správkyňa Nadácie VÚB Martina Slezáková.

„Sme radi, že nám vzdelávacie agentúry vyšli v ústrety a poskytnú deťom a rodičom možnosť vzdelávať sa tam, kde je to pre nich potrebné, pretože je medzi nimi veľký záujem. Náhradné rodiny nedostávajú priamo peniaze na vzdelávacie a voľnočasové aktivity, ale podávajú o ne žiadosti, ktoré my potom vyplácame poskytovateľovi služby. Tým zabezpečujeme transparentnosť ich podpory“, povedala Eva Kelley zo S.P.A.C.E., n.o.

Detské domovy internátneho typu by mali na Slovensku zaniknúť do roku 2008, čo je jedným z hlavných dôvodov, prečo zabezpečiť pre deti starostlivosť najlepšie v prostredí, ktoré nahrádza klasickú rodinu.

(brn)
Páčil sa vám článok?