Čunovské jazerá nie sú určené na kúpanie

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď niektoré médiá sľubujú verejnosti, že zakrátko sa bude môcť slobodne kúpať v čistej vode čunovských štrkovísk, nie je to pravda a kúpanie v nich možno trestať.

O tejto skutočnosti sme už v minulosti viackrát informovali. V tomto prípade neplatí, že je povolené, čo nie je zakázané, pretože na kúpanie v Čunove platili dva zákazy. Starší, z roku 1982, vyniesli vodárne a neskorší, pred dvoma rokmi, ochrancovia životného prostredia, konkrétne správa Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy.

Ak teda už vodárne nepovažujú pásmo Ostrovné lúčky (presne tak sa tento priestor nazýva) za pásmo prvoradej ochrany vodného zdroja, stále platia obmedzenia na ochranu prírodného celku v dvoch najvyšších stupňoch. Na fakt, že v Čunove platili na kúpanie dva zákazy, jednoducho médiá, sľubujúce verejnosti nemožné, neupozornili. Prečo, to sa nám nepodarilo zistiť.

Overili sme si však, že lokalita je dôležitá z hľadiska ochrany niektorých vtáčích druhov, že tu rastie výnimočná rastlinka pokrút jesenný, ktorú ničia autá pneumatikami a ľudia stanovaním či rozloženými dekami, alebo ju jednoducho zašliapnu. V celej lokalite platil ochranný stupeň číslo 5, dnes je časť v súlade s európskymi normami presunutá do stupňa 4 - ale ani ten nedovoľuje pohyb mimo vyhradeného chodníka. Z toho logicky vyplýva, že do jazier sa nevstupuje, lebo chodníky cez ne nevedú.

Zdôrazňovaná polopravda, že sa skončí zákaz kúpania na Ostrovných lúčkach, sa začala šíriť vzápätí po tom, čo Bratislavská vodárenská spoločnosť oznámila, že krajský úrad životného prostredia na jej žiadosť vyjme dve čunovské jazerá „z prísneho pásma ochrany“. Nik nezdôraznil, že krajinárska ochrana zostáva naďalej v platnosti a že ide len a len o hygienickú ochranu.

Vodárne zrejme chcú z priestoru vycúvať. Miestnej samospráve sľúbili predať cestu od štátnej hradskej po jazerá za symbolickú korunu, keď však došlo na lámanie chleba, vodárenský úradník povedal, že pôjde o zostatkovú hodnotu, čo je skoro poldruha milióna. Obaja starostovia - čunovská Gabriela Ferenčáková aj rusovský Dušan Antoš - múdro odskočili. Cesta totiž stojí na nevysporiadaných pozemkoch, je nekvalitná, jej údržba len požiera peniaze a fakticky ničomu neslúži, ochranári ju nepotrebujú.

Pokiaľ ide o udržiavanie poriadku po takzvaných rekreantoch, G. Ferenčáková sa čuduje, prečo sa obec v minulosti angažovala v čistení tohto prostredia. Nie je to totiž verejný areál, ale pozemky v súkromnom vlastníctve so známymi vlastníkmi a momentálne ich spravuje družstvo Dunaj v Rusovciach. To by aj malo lesík a okolie jazier čistiť a zároveň má zrejme aj možnosť uplatniť si nárok na náhradu z eurofondov za neobrábanú pôdu z ekologických dôvodov.

Gustav Bartovic
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?