Do poctivých podnikov sa zákazníci vracajú radi

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pamätám si, že ešte v časoch hlbokého socializmu sa hovorilo, že v českých hospodách vám nenalejú pivo pod čiaru. Tento dobrý zvyk a poctivú mieru si tam vraj dobrí krčmári zachovávajú ešte aj dnes.

Možno sa aj u nás nájdu zariadenia, kde by sa za neúmyselné ukrátenie zákazníka obsluhujúci personál prepadol pod zem. Skúsenosti ale žiaľ, hovoria neraz o niečom inom. Zdá sa vám, že nedoliatie napríklad o tri mililitre je malichernosť? Tu však ide o princíp. Vedomú či nevedomú nepoctivosť dokazujú aj kontroly inšpektorov Slovenskej obchodnej inšpekcie. Tí pravidelne zisťujú správnu mieru podávaných nápojov, ale aj jedál.

Dňa 3. februára 2007 boli  v prevádzke Cirkus Barok na Rázusovom nábreží, ktorú prevádzkuje spoločnosť Cirkus Barok, s.r.o.  V rámci kontrolného nákupu si objednali 3 druhy výrobkov (2x Pepsi Cola á 38.- Sk/fľ., 1 škatulka/20 ks Malboro á 80.- Sk/šk., 2x Johny Walker á 88.- Sk/40 ml). Po vyúčtovaní a zaplatení im nebol vydaný doklad o kúpe.  Podľa predloženého platného nápojového lístka inšpektori zistili poškodenie spotrebiteľa o 8 korún spôsobené nesprávnym účtovaním výrobkov zakúpených do kontrolného nákupu. Namiesto správnej hodnoty 332 korún bola účtovaná nesprávna suma – 340 korún. V prípade kúpeného jedného druhu alkoholického nápoja 2x Johny Walker á 88.- Sk/40 ml, nebolo spotrebiteľovi umožnené prekontrolovať si správnosť podanej miery nápoja kvôli tomu, že bol podaný s kockami ľadu. Súkromný majiteľ dostal pokutu vo výške 19-tisíc korún.

Inšpektori SOI urobili dňa 1. marca 2007 kontrolu aj v prevádzke ANTIK CAFÉ so sídlom na ulici Rybárska brána 2. Do kontrolného nákupu si objednali 3 druhy výrobkov (1x 200 ml víno biele suché Rizling Rýnsky, 1 pc káva Capuccino á 46.-Sk, 1x 40 ml Becherovka). Po vyúčtovaní a zaplatení nákupu zistili poškodenie spotrebiteľa o 5,50 Sk nedodržaním miery podaného alkoholického nápoja Becherovka. Namiesto deklarovaných a vyúčtovaných  40 ml bolo podaných len 37 ml. Za zistené protiprávne konanie, a tým aj za preukázané porušenie zákona, „odmenila“ obchodná inšpekcia majiteľa prevádzky pokutou vo výške 5-tisíc korún.

Ďalšou prevádzkou, v ktorej inšpektori SOI kontrolovali poctivosť predaja, bol Axton Restaurant na Bajkalskej 29.  Boli tam 21. marca 2007. Do kontrolného nákupu si objednali 5 druhov výrobkov (1x 330 ml kofola originál, 1x 200 ml džús Rauch, 1x 100 ml sóda, 1x 40 ml Vodka Smirnoff red 40%, 1x 40 ml Beefeater Gin 40%). Po vyúčtovaní a zaplatení kontrolného nákupu zistili poškodenie spotrebiteľa o 13 korún nedodržaním miery podaných dvoch alkoholických nápojov, a to v prípade nápoja Vodka Smirnoff red 40%. Miesto deklarovaných a vyúčtovaných 40 ml bolo podaných 39 ml a v prípade nápoja Beefeater Gin 40% miesto deklarovaných a vyúčtovaných 40 ml bolo podaných 32 ml. Pokuta bola v tomto prípade vo výške 7-tisíc korún.

Marián Taller
ZÁKAZNÍK JE PÁN
Páčil sa vám článok?