Žiadna revolúcia v odvoze odpadu nie je

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Chaos okolo odvozu nadrozmerného odpadu pretrváva, platí však aj pravidlo, že neznalosť zákona neospravedlňuje. A zákon o odpadoch hovorí jasne.

Ak si normy preložíme do bežného jazyka, hovoria: Komunálny odpad sa odkladá do nádob na to určených. To znamená bežný odpad do kontajnerov či menších nádob, na veľký odpad musí dvakrát ročne obec pristaviť dostatok veľkokapacitných nádob. Stavebný odpad a ďalší nadrozmerný odpad odváža občan do zberných dvorov. V zmysle zákona sa dopúšťa porušenia zákona každý, kto nerešpektuje nádoby určené na triedený odpad, ak pristavené sú.

Zrušenie možnosti odkladať nadrozmerný odpad vrátane nábytku nie je nič iné, len návrat k zákonu. Nadštandardná služba, ktorú ponúkla a nezvládla organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), teda odvoz veľkých odpadov od stojísk v určené dátumy bola mimo rámca zákona. O veci sa začalo hovoriť po jarnej kontrole inšpekcie životného prostredia, ktorá zistila prax v rozpore s verejne záväzným nariadením.

Hovorkyňa OLO Magdaléna Tieleschová hovorí, že žiaden zákaz nevydali a nikoho pokutovať nebudú, lebo nemôžu. Vedúca oddelenia životného prostredia magistrátu Želmíra Hudecová pripomína, že nejde o zákaz, ale o rešpektovanie platného nariadenia. Magistrát určil termín, dokedy sa má s neefektívnymi zbermi skončiť a ráta s tým, že sa vec predĺži z 1. júna na koniec septembra. Zaujímavé však je, že až teraz dostávajú miestne samosprávy informácie, o čo ide a tiež, že sa v meste cestou úradnou jednoducho nerešpektoval ani zákon o odpadoch a ani všeobecne záväzné nariadenie platné niekoľko rokov. Ako môžeme potom chcieť poriadok od občanov?

(gub)
Páčil sa vám článok?