Ceny bytov v Bratislave majú údajne naďalej rásť

26.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ceny bytov v Bratislave by mali aj naďalej rásť, ich stagnácia alebo pokles sa v najbližšom období nepredpokladá. Uviedol to generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Lazík.

Podľa neho je v súčasnosti ťažké odhadnúť, o koľko a akým tempom budú ceny nehnuteľností narastať, priemerný medziročný nárast by sa ale podľa odhadov mohol pohybovať okolo 20 percent.

"Nemáme zatiaľ žiadny ukazovateľ, podľa ktorého by sme vedeli, že ceny bytov dosiahli maximum a budú nejaký čas stagnovať alebo klesať. V súčasnosti je na vzostupe celé stavebníctvo, stavebné materiály dražejú, preto sú aj ceny bytov také vysoké," povedal Lazík. Zároveň si myslí, že v dnešnej situácii by bolo dobré, keby sa rast cien spomalil. "Bolo by to vhodné pre ľudí, nech sú pokojnejší, ale aj pre developerov, ktorým by sa lepšie kalkulovalo," tvrdí Lazík.

Podľa neho by ceny bytov mohli v najbližšom čase rásť podobne ako počas prvého polroka tohto roka, keď sa nárast pohyboval medzi desiatimi a 15 percentami. Ceny nehnuteľností sa však nezvyšovali rovnomerne, záviselo to od lokality a typu bytu. "Pri garsónkach či jednoizbových bytoch rástli ceny viac ako napríklad pri päťizbových. Môžeme teda povedať, že čím menší byt, tým rýchlejšie rástli ceny," konštatoval Lazík.

Rast cien nehnuteľností v Bratislave je spôsobený predovšetkým zvyšujúcim sa dopytom po bytoch a tiež zvyšujúcou sa kúpyschopnosťou obyvateľstva. "Rastie počet ľudí, ktorí majú peniaze na kúpu bytu alebo si berú hypotéku. Taktiež rastie zadlženosť obyvateľstva, našťastie nie je taká extrémna ako v Česku," povedal Lazík. Podľa neho však situáciu ovplyvňuje aj "nástup silných mladých ročníkov vo veku od 20 do 30 rokov." Novostavby si podľa Lazíka vyberajú najmä ľudia preferujúci kvalitu, po starších bytoch siahajú občania, ktorí sa riadia stavom svojich financií.

Najdrahšie sú byty v historickom i širšom centre Bratislavy, vysoké ceny bytov sú aj v Novom Meste, Ružinove či na Kolibe. Ceny bytov sa v mnohých mestských častiach zvyšujú smerom k centru mesta, v niektorých prípadoch sa však vytvárajú aj lokality s drahšími nehnuteľnosťami aj ďalej od mesta. Vychytené sú tak napríklad niektoré lokality Petržalky či Dúbravky.

(sita)

Páčil sa vám článok?