Vajnorský kostol môže byť najstarším v Bratislave

21.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Unikátny archeologický nález sa podarilo objaviť počas rekonštrukcie dlažby rímskokatolíckeho kostola v bratislavskej mestskej časti Vajnory.

Pod podlahou sa skrývala rozsiahla krypta z 15. až 16. storočia, ktorá svojou veľkosťou navodzuje predpoklad, že v nej bolo pochovaných najmenej desať významných cirkevných alebo šľachtických hodnostárov svojho obdobia. Ešte dôležitejším objavom sú veľmi kompletné základy pôvodného gotického kostola z roku 1279. Vedúci archeologického výskumu Michal Slivka hovorí, že týmto potvrdeným nálezom by sa vajnorský kostol zaradil na druhé miesto medzi najstaršími kostolmi v rámci veľkej Bratislavy.

Ani to však ešte nie je všetko. V obvodových múroch pôvodného kostola objavili archeológovia opracované základové kamene, ktoré by mohli tvoriť fundamenty ešte staršej románskej kaplnky. Potvrdený predpoklad by historicky posunul celý archeologický nález ešte o storočie dozadu, čím by sa vajnorský kostol stal úplne najstarším v lokalite veľkej Bratislavy.

Indície sú veľmi silné a napokon aj logické. Veď Vajnory ako typická vinohradnícka obec mala už v polovici 13. storočia, ako vôbec prvá obec na území dnešného Slovenska, historickými listinami doložené tzv. vinohradnícke štatúty, čo predznamenáva veľmi čulý pestovateľský, výrobný a obchodný ruch v oblasti už na prelome 12. a 13 storočia.

Vajnorský farár Stanislav Stohl po archeologických nálezoch zvažuje zmeny v rekonštrukčných prácach na kostole. Navrhnutú dlažbu z bieleho a červeného mramoru v tvare kríža hodlá zameniť vhodným prekrytím krypty, aby sa zviditeľnila dobová história kostola. Rovnako šetrne chce verejnosti poskytnúť na zviditeľnenie početné nálezy typických vajnorských artefaktov z predošlých stáročí.

(tasr)

Páčil sa vám článok?