Družstvo Dunaj dostalo riadne vysokú pokutu

20.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Za rozoranie trávnatých porastov v navrhovanom chránenom území, ktorého sa Podielnické družstvo (PD) Dunaj dopustilo v novembri 2005, zaplatí pokutu pol milióna korún.

„Je to zatiaľ najvyššia pokuta, akú Inšpektorát životného prostredia udelil,“ spresnil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michal Štefánek. Rôzne inšpektoráty SIŽP síce už niektorým právnickým osobám na území Bratislavy udelili státisícové pokuty, väčšinou však išlo o nedostatky vo vodnom a odpadovom hospodárstve. Za likvidáciu biotopu vo veľkom rozsahu takúto pokutu dosiaľ neudelili nikde na Slovensku.

Rozoranie porastov na dvoch parcelách v družstve vyvolalo v jeseni 2005 nielen nevôľu verejnosti, ale aj tlaky na našu redakciu smerujúce k tomu, aby sme sa prípadu prestali venovať. V tom čase práve prebiehal proces vyhlásenia priestoru na juhu rusovského chotára za Chránené vtáčie územie Sysľovské polia. Orbou sa zničili hniezdiská dropa fúzatého a sokola červenonohého na ploche asi 70 hektárov. Družstvo parcely rozoralo napriek upozorneniu obvodného úradu životného prostredia, že rozoranie parciel by bolo zásahom do navrhovaného chráneného územia i v rozpore so zákonom o ochrane prírody a krajiny.

„Zásah mohol ohroziť alebo zničiť biotop dropa a viesť k ohrozeniu jeho existencie,“ konštatuje inšpekcia. Inšpektorát prišiel po posúdení všetkých faktov a odborných stanovísk k záveru, že PD Dunaj porušilo zákon o ochrane prírody a krajiny. V ňom sa hovorí, že je zakázané poškodzovať biotop chráneného živočícha, najmä obydlie, hniezdo a miesta nevyhnutné na jeho prežitie. „V tomto prípade,“ zdôrazňuje inšpektorát životného prostredia, „zanikla najhodnotnejšia časť biotopu chránených živočíchov.“

Družstvo Dunaj sa proti pokute odvolalo, ale odvolací orgán, ktorým je ústredie SIŽP, odvolanie zamietol a pokuta sa stala právoplatnou.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?