Kaštieľ v Rusovciach by mal slúžiť štátu

20.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Namiesto vily na Slavíne, s ktorou sa rátalo ako s prezidentskou rezidenciou, bude hlava štátu možno bývať v kaštieli v Rusovciach. Kaštieľ by mal poskytovať aj priestory na rokovanie či ubytovanie.

Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača rekonštrukcia rusovského kaštieľa pre účely reprezentácie štátu je zatiaľ len v rovine diskusie. Kaštieľ by mal po dokončení slúžiť vláde, parlamentu a prezidentovi na oficiálne reprezentačné podujatia (prijímanie zahraničných hostí, štátnikov a ich ubytovanie, organizovanie konferencií, summitov a pod). Ide však zatiaľ len o ústnu dohodu, bez stanovených termínov.

Do rekonštrukcie kaštieľa, ktorý je majetkom štátu v správe vlády, sa za posledných 10 rokov preinvestovalo už viac ako 150 miliónov korún. Kancelária prezidenta (KP SR) ponúka podľa M. Trubača, ako časť financovania, odpredaj rezidencie na Slavíne a tieto peniaze spolu s prostriedkami určenými na prístavbu rezidencie ( 20 mil. Sk), by spoločne mohli presiahnuť vyše 120 miliónov korún. Na celkovú rekonštrukciu kaštieľa, bez obnovy parku, by bolo potrebných asi 500 miliónov korún. „Podotýkam, že kaštieľ v Rusovciach by nebol v správe KP SR a nešlo by o sídlo hlavy štátu, ale o štátne účelové zariadenie,“ uviedol M. Trubač.

Kancelária prezidenta plánuje podľa hovorcu rezidenciu na Slavíne predať. Jej nadobúdacia hodnota bola 36 miliónov korún. Odhadovaná trhová cena je asi trojnásobná. Peniaze z predaja a 20 miliónov korún, ktoré sú určené na prístavbu rezidencie, by potom mali ísť na rekonštrukciu rusovského kaštieľa. Dokončená by mala byť z príspevkov vlády a parlamentu.

Kaštieľ by potom ponúkal niekoľko historicky zariadených reprezentatívnych salónikov, ubytovanie pre 25 hostí s vysokým štandardom a dva prezidentské apartmány. Okrem toho by tu bolo možné hostiť naraz až 250 ľudí, čo dnes nie je možné nikde na Slovensku. Kaštieľ sa nachádza aj blízko medzinárodných letísk a jeho park má dobrú bezpečnostnú lokalizáciou. Z krajín V4 je Slovensko jediné, ktorá nedokáže ponúknuť zariadenie takejto úrovne. (český prezident má Lány, poľský Belweder, maďarský Várhegy, ale napríklad aj Slovinsko má zámoček Brdo).

„Čo sa týka ubytovania prezidenta SR, existuje alternatíva, že Rusovce by po dokončení mohli prípadne poskytnúť priestory aj na ubytovanie hlavy štátu. Táto otázka je však otvorená a diskusia o nej predčasná,“ dodal Marek Trubač.

(rob)
FOTO - Oto Limpus
VIZUALIZÁCIA - AA ateliér architektúry

Páčil sa vám článok?