Roky nedokončenú rybársku reštauráciu dostavajú

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dlhé roky nedokončená stavba Rybárskej reštaurácie s ubytovacou časťou, situovaná pri Ceste mládeže, ktorú začali stavať ešte v roku 1982, sa v dohľadnom čase dočká dobudovania.

V rámci výstavby pôvodného objektu bol vybudovaný hlavný nosný železobetónový skelet ubytovacieho traktu a nosná konštrukcia so zastrešením reštauračnej časti. Výstavba bola z finančných dôvodov časovo veľmi zdĺhavá. Po roku 1989 bola definitívne zastavená. Pôvodný investor - Slovenský rybársky zväz - sa ďalšieho pokračovania výstavby úplne vzdal. Torzo z pôvodného zámeru zostalo mnohé roky varujúcou kulisou centrálnej časti doliny potoka Vydrica, ukrytou za korodujúcim plechovým oplotením. Zdevastovaná stavba v bezprostrednej blízkosti Cesty mládeže bola predaná terajšiemu investorovi, ktorého prioritným zámerom je jej dokončenie.

Vzhľadom na súčasné technické požiadavky a platné technické normy doteraz použité materiály na stavbe, predovšetkým okenné výplne, murivá obvodového plášťa a pod., ako aj pôvodné stavebné a dispozičné riešenie objektu jednoznačne súčasným požiadavkám a nárokom nevyhovovali. V rámci dostavby je potrebné zmeniť celkové technické riešenie objektu a vykonať viaceré dispozičné a prevádzkové zmeny.

Z hľadiska dopravy je objekt priamo napojený na novo zrekonštruovanú Cestu mládeže. Investor dostavby je ochotný riešiť dopravné nároky spojené s prevádzkou objektu bez zvýšenia zaťaženia tejto príjazdovej komunikácie. Predpokladá len dopravu zabezpečujúcu zásobovanie. V súčasnosti uvažuje v rámci odľahčenia dopravy v tejto exponovanej lokalite spoločnosť MAX – ART spolu s mestom o vybudovaní záchytného parkovacieho domu na vstupe do doliny, situovanom pri Červenom moste. Návštevníci zariadenia, ako aj ostatná široká verejnosť, v prípade záujmu, budú prepravovaní kyvadlovou dopravou priamo z tohto záchytného parkoviska.

Architektúra objektu svojím striedmym výrazom zachytáva atmosféru nedávnej histórie, ktorou dolina dýchala v čase, keď boli na Železnej studničke v prevádzke mestské kúpele. Hlavný objekt je symetricky členený troma rizalitmi. Sedlová strecha bude pokrytá krytinou v tmavosivom odtieni. Povrchovú úpravu prízemia bude tvoriť ušľachtilý kamenný obklad. Vnútorné priestory objektu budú prepojené s exteriérom najmä cez terasy reštaurácie na juhozápadnej strane. Hlavný vstup do objektu bude orientovaný zo strany Cesty mládeže do dvojpodlažnej časti obsahujúcej vstupné priestory, reštauráciu a spoločenské priestory. Objekt je navrhovaný tak, aby výrazne plošne, výškovo ani objemovo nepresahoval pôvodnú stavbu. Bude rozdelený na dva základné funkčné celky - ubytovaciu časť a spoločenskú časť s reštauráciou. Z hľadiska inžiniersko-technického zabezpečenia objektu je riešenie bez akéhokoľvek negatívneho vplyvu na životné prostredie. Pri dostavbe nedôjde k žiadnemu výrubu existujúcich drevín. Predpokladaný termín ukončenia dostavby je rok 2009.

(juh)
FOTO - Oto Limpus
VIZUALIZÁCIA - MAX – ART

Páčil sa vám článok?