Vo VEPOS-e buď nevedia počítať, alebo klamú

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na májovom zasadnutí staromestského miestneho zastupiteľstva poslanci vzali na vedomie informáciu o vyhodnotení starostlivosti o zeleň, ktorá je zverená mestskej časti za rok 2006, hoci v nej boli nejasnosti.

Informáciu na zasadnutí predložil riaditeľ staromestského podniku verejno-prospešných služieb VEPOS Jozef Cepek. V správe boli viaceré nejasnosti, čo možno ilustrovať na položke o výsadbe rastlinného materiálu v roku 2006, konkrétne v prípade trvaliek. V správe sa uvádza, že bolo vysadených 1840 kusov trvaliek v cene 225 korún za kus (bez DPH), čo predstavuje 243 900 korún (bez DPH). Po uzpozornení, že to matematicky nie je správne, J. Cepek na zasadnutí miestneho zastupiteľstva vysvetlil, že ide o prieklep a správne malo byť uvedených 1084 kusov.

Zaujímali sme sa, o aké druhy trvaliek šlo a prečo bola ich cena taká vysoká. J. Cepek uviedol, že v sume 225 korún za jednu trvalku sú obsiahnuté aj „práce a služby súvisiace s vysadením, starostlivosťou o trvalky, t.j. podsypanie dekoračnou kôrou, aby sa zamedzilo rastu buriny, použitie geotextílií na spevnenie zeminy a pod“. Na otázku, o aké druhy trvaliek šlo, odpovedal, že priemerná cena jednej trvalky predstavuje 106,80 Sk.

Pýtali sme sa tiež, či sú ceny rastlinného materiálu za práce v Grassalkovichovej záhrade, na Hviezdoslavovom námestí, v Medickej záhrade a pri úrade vlády, ktoré sú v správe na strane 3, aj s nákladmi na výsadbu. Odpoveď J. Cepeka bola jednoznačná: „Áno.“ Iná byť ani nemohla, pretože inak by ťažko vysvetlil, ako je možné, že sa raz v správe uvádza, že na nákup 10-tisíc begónií sa vynaložilo 130 900 korún (s DPH) a o niekoľko riadkov nižšie sa píše, že na Hviezdoslavovom námestí sa vysadilo tých istých 10-tisíc begónií, ale cena bola odrazu už 143-tisíc korún. Podobné rozdiely sú uvedené aj pri iných druhoch rastlín.

V Cepekovej správe sa však nikde neuvádza, že do vyčíslenia ceny jednotlivých druhov rastlín sú zahrnuté aj náklady na ich výsadbu a údržbu. Pritom samostatne su vyčíslené jarné, letné aj jesenné práce dodávateľa - firmy Inexsys, v hodnote 11,253 milióna korún. Vyplýva z toho, že buď boli niektoré činnosti zarátané do tabuliek dvakrát, alebo jednoducho vo VEPOS-e nevedia rátať. Pri pozornejšom čítaní správy v nej možno nájsť nezrovnalosti, ktoré by sa dali vyčísliť rádovo v desaťtisícoch korún.

Zo správy tiež nie je jasné, aké práce pri starostlivosti o zeleň vlastne vykonali zamestnanci VEPOS, na mzdy ktorých išlo 3,151 milióna korún.

Doteraz sa o hospodárenie staromestského VEPOS-u nikto nezaujímal, možno nastal čas, aby sa to zmenilo.

(juh)
Páčil sa vám článok?