Voľby 2022: Najdrahšiu kampaň mal Matúš Vallo, informuje Transparency

30.11.2022
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Kto zaplatil pri nedávnych komunálnych a župných voľbách za kampaň najviac? Dnes sa to už dozvedáme, informáciu na sociálnej sieti priniesla Transparency International Slovensko, ktorá vychádzala zo záverečných správ zverejnených ministerstvom vnútra.

Konkrétne čísla sa dozvedáme až teraz, keďže mesiac sa čakalo na zverejnenie záverečných správ ministerstvom vnútra. Z tých vyplýva, že strana Team Bratislava Matúša Valla vynaložila na kampaň dovedna 361-tisíc eur. Kampaň Vallovho vyzývateľa Rudolfa Kusého napokon neprelomila hranicu 300-tisíc eur. Tri strany (Sme rodina, KDH a Dobrá voľba) podporujúce tohto kandidáta sa na ňu podľa ich transparentných účtov vyskladali dokopy sumou 292-tisíc eur.

"Vallova kampaň je tak napokon výrazne najdrahšia, keď druhú v poradí Kusého kampaň prekonala o 70-tisíc eur," uvádza TI.

"Problém je, že kampane Matúša Valla a Rudolfa Kusého v skutočnosti neexistujú. Oficiálne je iba stranícka kampaň Vallovej strany Team Bratislava. Vallo po kritike, že si nezaložil vlastný transparentný účet, vyhlásil, že jeho kampaň je totožná s kampaňou jeho strany. V skutočnosti to tak však nie je a na straníckom účte figurujú aj ďalšie výdavky súvisiace s kampaňami členov strany. Team Bratislava tiež zarátala do kampane aj náklady na založenie strany v sume 77-tisíc eur," približuje mimovládka.

Podobne aj v prípade Kusého oficiálne existujú iba stranícke kampane Sme rodina, KDH a Dobrej voľby. "To je aj vysvetlenie, ako mohli títo dvaja kandidáti prelomiť limit 250-tisíc eur na kampaň v hlavnom meste, ktorú majú nezávislí kandidáti. Urobili to legálne, cez stranícke kampane, pre ktoré platia vyššie limity," vysvetľuje Transparency. 

Konštatuje však, že Kusý, ktorého po voľbách obvinili z korupcie,  predviedol jednu z najmenej transparentných kampaní, keď ju celú ukryl v prostredí mediálnej agentúry, takže o nej netušíme takmer nič. "Navyše sa prevalilo, že KDH iba predstieralo stranícku podporu, v skutočnosti boli za ňou skrytí súkromní darcovia, čo sa verejnosť dozvedela až po voľbách," uzatvára TI.

(ms)

Páčil sa vám článok?