Romana Tabák: Viem, ako pomôcť Starému Mestu a jeho obyvateľom. Toto sú moje priority

25.10.2022
0

Zdroj: NR SR

Páčil sa vám článok?

(pr) O kreslo starostu bratislavského Starého Mesta sa v sobotňajších komunálnych voľbách uchádza aj poslankyňa Národnej rady a rodená Staromešťanka Romana Tabák. V rozhovore prezradila, aké má ciele a čo by chcela pre obyvateľov a mestskú časť vo funkcii starostky dosiahnuť.

Ste Bratislavčanka, môžete nám povedať, kde ste vyrastali, s ktorými lokalitami Bratislavy a s akými spomienkami je doteraz najviac spojený váš život?

V mojom prípade platí, ako sa uvádza v mojom volebnom claim-e, že v Starom Meste žijem spolu s vami doslovne. Narodila som sa v Starom Meste, do školy som chodila na Lazaretskú ulicu a problémy Staromešťanov sa ma bytostne dotýkajú. Je to môj domov a domov môjho syna.

Ktoré sú vaše obľúbené bratislavské lokality?

Medická záhrada, Baštova ulica a samozrejme Horský park, kde sa dá zašportovať. 

Prečo ste sa rozhodli kandidovať za starostku v Starom Meste?

Začnem možno od seba a síce tým, že som Staromešťanka, denne tu pôsobím nielen pracovne, ale vychovávam tu aj svojho syna, a tak sa na veci okolo nás pozerám cez rôznu optiku. A samozrejme, tým, že pôsobím aj ako poslankyňa Národnej rady, mám možnosť mnohé veci vidieť cez systémové nastavenie, ktoré si povedzme, že nie je úplne zdravé. A na to, aby sa veci dali posunúť správnym smerom, je potrebné iniciovať mnoho rokovaní a aktivít práve na najvyššej úrovni, pretože darmo sa obec môže snažiť o zásadný obrat v riešení svojich problémov, pokiaľ nenájde napríklad legislatívnu podporu stanovenú zákonmi.

Aké sú vaše priority, s ktorými by ste chceli osloviť voliča?

V čom sa líšim od iných kandidátov, je, že ponúkam hodinu tenisu zadarmo pre všetky staromestské deti do 18 rokov. Jednoducho, viac športu v Starom Meste! Samozrejme, prioritou číslo jedna je vlastne všetko, ale „človek má len dve ruky". Úprimne, čo ma veľmi trápi a čo by bolo inde vo vyspelom svete taktiež cez čiaru, je zanedbaná starostlivosť o historické budovy a kultúrne pamiatky. Chápem, že je tu problém s vlastníkmi, ale ak neexistujú prostriedky, ako s nimi veci riešiť, tak tie podmienky treba vytvoriť. Niekedy sa naozaj hanbím, ako to tu vyzerá. S tým súvisí trochu aj cestovný ruch. Čo si odnesie návštevník centra, čo sa mu zaryje do pamäti? Dýcha to tu nejakým špecifickým koloritom, atmosférou alebo niečím, čo by doma rozprával s nadšením? Ja to, bohužiaľ, nevidím. Máme krásne budovy, aj zopár námestí, ale ten duch mesta je ako „džin skrytý vo fľaši“.

Ďalej by to malo byť zavedenie benefitov pre trvalo žijúcich obyvateľov v Starom Meste od dostatočnej kapacity v školských a predškolských zariadeniach, zlepšené podmienky života pre seniorov v Starom Meste, prístupný šport a športové akcie až po bezproblémové parkovanie.

Pomyselnou „čerešničkou na torte“ je samozrejme zabezpečiť celkovú čistotu v Starom Meste - pravidelná oprava výtlkov a čistota komunikácií, väčšia starostlivosť o zeleň a nová výsadba a prísne dodržiavanie kontroly pri stavebných prácach.

FOTOGALÉRIA:

Čo sú také konkrétne ciele, ktoré si kladiete?

Parkovacia politika a doprava celkovo. Čítala som článok, volal sa „Cudzinec vo vlastnom meste.“ A to hovorí za všetko. Riešenia v prospech Staromešťanov existujú a na ich realizáciu stačí vôľa. Nejdem však zachádzať do detailov, to by bolo na dlho. Jednoducho, Staromešťan predsa nemôže byť rukojemníkom toho, že sa tu narodil alebo že tu býva.

A na prvom mieste tiež výstavba materských škôl, navýšiť kapacity. 

Ďalším problémom Staromešťanov je nedostatok kapacít v základných a materských školách. Je potrebné vystavať nové materské a základné školy.

A samozrejme, pramatka všetkých problémov - financovanie samospráv. Pokiaľ mestská časť nebude mať dostatok financií, všetky plány a priestor na rozvoj zostanú len v teoretickej rovine a to sa týka všetkých kandidátov na starostu Starého Mesta. Pri množstve delegovaných povinností zo strany štátu na samosprávu je otázka financií esenciálna. Ako poslankyňa NR SR budem lobovať za reformu prerozdeľovania podielových daní, nakoľko výsledná suma ktorú mesto dostane, vychádza z počtu obyvateľov, ktorí si tam uvádzajú trvalý pobyt. Ide o dlhoročný problém Bratislavy celkovo a obzvlášť Starého Mesta, keď obyvatelia v Bratislave bývajú a pracujú, ich deti navštevujú školy, využívajú MHD, ale trvalý pobyt majú inde. Tým pádom je potrebné, aby neboli naviazané na trvalý pobyt obyvateľov, ale na obvyklý pobyt. Z mojej pozície poslankyne NR SR je to možné.

Boli by ste lepšou starostkou ako doterajší starostovia? Prečo a čo by ste robili inak?

Nechcem, aby to znelo ako klišé, ale priestor na zlepšenie je vždy. Pozrime sa 12 rokov späť, viac si človek už asi nepamätá do detailov. Pri kormidle sa vystriedali tri mená, ktoré nejakým spôsobom riadili túto mestskú časť. Netvrdím, že úplne zle, ale my Staromešťania, spýtajme sa každý sám seba, že či sa naše očakávania naplnili, prípadne, či sa udialo niečo, čo bolo naozaj rozdielové. Ja ten pocit nemám. Rok čo rok sa ide v zabehnutých koľajach, občas sa niečo premaľuje, kde-tu niečo opraví, občas niečo zakáže alebo prikáže, ale stále sme ako keby rukojemníkmi systému a nastavenia vzťahov s vedením samotného mesta.

Zdroj: NR SR

Romana Tabák za svoju výhodu oproti iným kandidátom pokladá i to, že mestskej časti môže pomáhať aj z pozície poslankyne parlamentu. Samosprávam totiž možno pomôcť aj zákonmi, ktoré sa prijímajú v Národnej rade.

Poďme ale kľudne do detailu, pretože práve tie detaily tvoria to bodové hodnotenie, ktoré nám občania každé štyri roky vystavujú. Tak napríklad, prísna kontrola dodržiavania čistoty a hluku pri stavebných prácach. Precestovala som naozaj celý svet, ale takúto anarchiu som vo vyspelých krajinách naozaj nevidela. Alebo čo tak nevkusný svetelný smog? Niekoho to možno netrápi, ale sme centrálna mestská časť a nemôže to tu vyzerať ako na thajskej uličke s elektronikou.

Čo naopak na fungovaní samosprávy Starého Mesta oceňujete?

Samozrejme, neboli to ľahké roky, ktoré súčasná pani starostka „dostala“ na starosť. Zo štyroch rokov dva roky prebiehala pandémia COVID-19, keď boli úplne iné starosti ako obrazne povedané výsadba zelene. Takže veľmi oceňujem zvládnutie tejto situácie, keď už testovanie, očkovanie, prevenciu a vyučovanie v školách riešila samospráva sama. Ale ako som už spomínala, okrem prinesenia novej a mladej krvi do vedenia Starého Mesta, z mojej pozície poslankyne v NR SR viem Starému Mestu poskytnúť väčšie možnosti.

Ako hodnotíte prácu primátora Matúša Valla?

Na štvorku. Vallo urobil pre Bratislavu málo! Pozrite sa na Námestie SNP. Urobil pár kozmetických zmien, nedokončil jeden veľký projekt. Zadlžil naše mesto, ale sebe nezabudol navýšiť plat. Síce je dobrý muzikant, ale stačilo! Treba zmenu. 


Na sociálnych sieťach sa šíri, že pomerne často navštevujete i nočné podniky... Ako hodnotíte bratislavský nočný život, čo by ste sa z pozície starostky snažili zmeniť?

Jednoznačne bezpečnosť, je potrebné posilniť kapacity mestskej polície. Bratislava a obzvlášť Staré Mesto je pomerne obľúbená turistická destinácia, ale rovnako aj pre domácich, s mnohými miestami na zábavu. To samozrejme prináša aj svoje riziká z pohľadu bezpečnosti a je mojou prioritou, aby “Staromešťania boli doma spokojní“ a v bezpečí.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Objednávateľ: SME RODINA, Leškova 3005/5, 811 04 Bratislava - Staré Mesto, IČO: 42254515
Dodávateľ: NIVEL PLUS s.r.o., Ivánska cesta 2D, 821 04 Bratislava, IČO: 35712058

Páčil sa vám článok?