Kandidát na primátora Rudolf Kusý: Strategicky dôležité projekty Vallo dobabral

24.10.2022

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Sú tu oblasti, v ktorých sa súčasnému primátorovi podľa Rudolfa Kusého podarilo situáciu zlepšiť a skvelo odprezentovať. Strategicky dôležité projekty, ktoré majú potenciál mesto skutočne posunúť, však nielen dobabral, ale aj znehodnotil prácu svojich predchodcov. Rozhovor s Rudolfom Kusým je súčasťou série rozhovorov TASR s kandidátmi na primátora mesta Bratislava.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na primátora Bratislavy? Budete kandidovať ako nezávislý kandidát alebo s podporou politických strán?

Motivovala ma požiadavka ľudí a to, že sa Bratislava stala mestom, ktoré je tu len pre malú skupinu ľudí. Akoby nebola mestom pre človeka, ktorý nie je mladý, zdravý, nadpriemerne finančne zaistený a nepatrila rodinám s deťmi, vodičom áut, seniorom či ľuďom s iným názorom.

 V akom stave sa podľa vás nachádza Bratislava? Aké najväčšie pozitíva a negatíva v nej aktuálne vnímate?

Sú tu oblasti, v ktorých sa súčasnému primátorovi Matúšovi Vallovi nielen podarilo situáciu zlepšiť, ale aj ju skvelo odprezentovať na sociálnych sieťach. Ale, bohužiaľ, strategicky dôležité projekty, ktoré majú potenciál mesto skutočne posunúť, ako je Karloveská radiála, električka do Petržalky, nielen dobabral, ale ešte znehodnotil prácu svojich predchodcov. Veď napríklad na projekte a na získanie prostriedkov na výstavbu električky do Petržalky pracovali minimálne dvaja jeho predchodcovia. A on celú ich prácu, rovnako ako európske peniaze na tento projekt, prešustroval.

Akým problémom Bratislava čelí? Aké výzvy ju čakajú a ako na ne chcete reflektovať? 

Mestu hrozí, že príde o desiatky miliónov eur z európskych fondov. Ak sa tak stane a potvrdí sa, že Matúš Vallo takýmto spôsobom prešustroval naše peniaze, budeme čeliť nepríjemným problémom. Budeme musieť urobiť veľké štrukturálne zmeny v rozpočte a nastaviť veľmi úspornú politiku.

Aké sú priority vášho programu, akým oblastiam sa chcete prioritne štyri roky venovať? Čo chcete v Bratislave zmeniť, prípadne na čo chcete nadviazať?

Prioritou budú zmeny v parkovacej politike, MHD a podpora v energetickej kríze. Mesto musí byť pripravené pomôcť. Chcem zriadiť bratislavský sociálny fond, ktorý pomôže ohrozeným seniorom a rodinám s deťmi v čase energetickej krízy. Rovnako chcem obnoviť Bratislavskú mestskú kartu so zľavami pre Bratislavčanov s cieľom pomôcť miestnym obchodníkom a živnostníkom a zároveň pomôcť Bratislavčanom nakupovať lacnejšie. Primátor musí byť nielen skúsený komunálny politik, ale aj schopný manažér.

Kandidujete ako jednotlivec, alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo takto postupujete?
Kandidujem ako jednotlivec s podporou politických strán.

Ďalší kandidáti na primátora
      Okrem Rudolfa Kusého sa o post primátora Bratislavy uchádza aj Miroslav Heredoš (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Martin Jakubec (ĽSNS), Martin Mlýnek (OKS, OĽANO, NOVA, Zmena zdola), Peter Poláček (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Andrej Trnovec (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Matúš Vallo (Team Bratislava, PS, SaS) a Miroslav Vetrík (Život – národná strana).

(TASR)

Páčil sa vám článok?