Príslušný rezort a parlament pripravujú legislatívu na zákaz voľného predaja pyrotechniky!

23.1.2022
Zábavná pyrotechnika

Zdroj: TASR - Martin Turanovič

Páčil sa vám článok?

Súčasná legislatíva týkajúca sa zákazu používania pyrotechniky je nedostatočná. Jeho dodržiavanie nie je dostatočne kontrolované. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Prípravou novej legislatívy sa podľa jeho slov zaoberá pracovná skupina, najbližšie sa má stretnúť v utorok (25. 1.). Zakázať by sa podľa neho mal voľný predaj pyrotechniky.  „V prípade, ak by nebola v rámci koalície zhoda na úplnom zákaze, urobíme maximum na radikálne obmedzenie používania pyrotechniky v chránených krajinných oblastiach, v národných parkoch a v oblastiach Slovenska so zvýšenou koncentráciou zvierat, ale aj v aglomeráciách s vyššou koncentráciou mestského alebo vidieckeho obyvateľstva," skonštatoval pre TASR Karahuta.

Súčasný legislatívny stav považuje za nedostatočný. Zákaz používania pyrotechniky je síce regulovaný zákonom o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii a cez všeobecne záväzné nariadenia miest a obcí, ale dodržiavanie tohto zákazu sa podľa neho nekontroluje dostatočne. „Za absurdné považujem nerešpektovanie zákazu používania pyrotechniky v chránených územiach a národných parkoch," dodal.

Šéf výboru zdôraznil, že nekontrolovaný predaj a používanie pyrotechniky má negatívny vplyv na pohodu zvierat i človeka a životné prostredie, a to najmä v zimnom období. Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko vyzýva vládu na zákaz voľného predaja zábavnej pyrotechniky. Požaduje, aby bola pyrotechnika v kategórii F2 a F3 sprístupnená výlučne odborne spôsobilým osobám. K tejto požiadavke hnutie iniciovalo petíciu.

Aj Ministerstvo životného prostredia SR je pripravené poskytnúť súčinnosť pri hľadaní možností, ako sprísniť, prípadne obmedziť používanie zábavnej pyrotechniky. Pre TASR to uviedli z tlačového oddelenia envirorezortu. „Ministerstvo pozorne sleduje a citlivo vníma obavy verejnosti v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky," uviedlo tlačové oddelenie. MŽP sa tiež stotožňuje s vyjadreniami, že pyrotechnika spôsobuje znečistenie životného prostredia, ovzdušia a ohrozuje zdravie ľudí.

Hluk pyrotechniky podľa MŽP vyvoláva vo zvieratách nadmerný strach a stres. "Práve výbuchy počas silvestrovskej noci spôsobujú voľne žijúcim živočíchom, vtákom, ale tiež spoločenským zvieratám v blízkosti ľudských obydlí traumatizujúce okamihy. Zvieratá sú vystavené riziku popálenia tela alebo poškodenia ocí," upozorňuje ministerstvo.  Pyrotechnikou je ohrozené aj životné prostredie. Pri jej používaní je celý ekosystém zanesený drobnými útržkami rôznych zložiek ako kartónom, plastom či drevotrieskou. Niektoré sa menia na prachovú chemickú zmes a dopadajú späť na zem. Do pôdy, do podzemných aj povrchových vôd sa tak dostávajú látky ako oxid siričitý, oxid dusičitý a ťažké kovy. "Zvyšuje sa aj riziko vzniku lesných požiarov," poukazuje tiež MŽP. Pokračuje, že pri výbuchoch ohňostrojov a inej pyrotechniky sa do ovzdušia uvoľňujú škodlivé častice, napríklad jemné prachové, ktoré sú pri vdýchnutí toxické. Tie môžu byť vďaka vetru preto nebezpečné aj pre zvieratá v širšom okolí.

(TASR)

Páčil sa vám článok?