FOTO a VIDEO: Od tragickej havárie lietadla s Pavlom Demitrom uplynulo 10 rokov, ale Slováci naňho nezabudli!

7.9.2021
Zimný štadión a mladý Demitra.

Zdroj: koláž abn - TASR a archív R.S.

Páčil sa vám článok?

Siedmy september v roku 2011 bol dňom, ktorý sa čiernymi písmenami zapísal nielen do histórie ľadového hokeja či športu, ale aj dejín Slovenska. Po správe o tragickom páde lietadla s hokejistami Lokomotíva Jaroslavľ, ktorá dorazila z Ruska sa na chvíľu u nás zastavil čas a potom zavládol v celej krajine obrovský smútok - medzi 43 obeťami leteckého nešťastia bol aj Pavol Demitra...

Znie to až neuveriteľne, ale od nehody lietadla Jak-42 v meste Jaroslavľ, ktoré sa nachádza približne 250 km od Moskvy uplynulo už 10 rokov. Piloti, ktorí nemali oprávnenie na vedenie lietadla sa dopustili hneď série fatálnych chýb, v dôsledku čoho sa aeroplán neodpútal včas zo zeme a po krátkom lete sa zrútil do rieky Volga. Jednou z príčin havárie bolo aj to, že lietadlo bolo v dôsledku nezváženej batožiny hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ preťažené. Na palube sedeli okrem Paľa Demitru aj českí reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a celkovo pôsobili v tomto klube KHL okrem bývalého kapitána slovenskej reprezentácie a trojice z ČR ešte aj hráči z Bieloruska, Lotyšska, Nemecka, Ruska, Švédska a Ukrajiny, pričom v realizačnom tíme sa nachádzal ešte aj kanadský tréner Brad McCrimmon, takže celkovo zavládol obrovský smútok v deviatich krajinách.    

Slovenskí hokejoví fanúšikovia si okamžite spomenuli na chvíle po poslednom osemfinálovom zápase na domácom svetovom šampionáte s Dánskom, v ktorom sme síce zvíťazili 4:1, no napriek tomu to znamenalo nielen koniec nášho účinkovania v turnaji, ale aj dlhoročného pôsobenia Paľa Demitru v najcennejšom drese. Boli to emotívne momenty plné sĺz a to ešte nikto na ľade či v hľadisku bratislavského zimného štadióna nemohol tušiť, že slovenského kapitána a hráča s číslom 38 na drese vidíme živého na verejnosti možno posledný krát.

Hokejista, ktorý sa výrazným spôsobom presadil v NHL, keď bol oporou klubov ako Ottawa Senators, St.Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks mal v pláne v ruskom tíme Lokomotive Jaroslavľ odohrať ešte jednu sezónu. Ale tá sa preňho a jeho spoluhráčov ani nezačala - skoro všetci zahynuli v lietadle pri lete na zápas 1. kola KHL proti bieloruskému Dinamu Minsk a jedine Alexander Galimov pád prežil a zomrel o päť dní neskôr na následky ťažkých zranení a popálenín na 80 percentách povrchu tela. 

Jedným z najlepších kamarátov Pavla Demitru bol jeho spoluhráč z Dukly Trenčín Marián Gáborík, ktorý si aj dnes na nebohého hokejového útočníka, ale hlavne manžela a otca dvoch detí zaspomínal na sociálnej sieti, kde zverejnil zopár spoločných fotografií a text: "Nemôžem uveriť, že je to dnes 10 rokov, čo si nás opustil Palinko. Nespočetne veľa úžasných spomienok, mám na chvíle, ktoré sme spolu prežili. Dávajte na nás pozor vy, čo ste tam hore. Veľmi mi chýbaš, priateľu." 

Zopár spoločných fotografií z archívu Maja "Brambora" Gáboríka:

​Slováci na legendu č. 38 takisto dodnes nezabudli. Krátko po jeho tragickej smrti bol po ňom pomenovaný trenčiansky zimný štadión ako aj základná škola v Dubnici nad Váhom, odkiaľ Paľo pochádzal a kde vyrastal. Demitrove pozostatky boli uložené na cintoríne v Trenčíne, pričom na náhrobnom kameni bolo vygravírované aj meno synčeka Tobiasa, ktorý sa narodil v roku 2005, ale po troch dňoch náhle zomrel. Po smrti je už aj Paľov 71-ročný otec Pavel Demitra, ktorého po dlhšie trvajúcich zdravotných ťažkostiach pochovali vlani.

Neutíchajúca priazeň verejnosti voči Demitrovi sa prejavila napríklad aj počas MS 2019, ktoré sa uskutočnili na Slovensku. Presne v 38. minúte zápasu s Dánskom začali diváci skandovať jeho meno diváci prítomní v košickej Steel Aréne a súčasne sa pridali aj fanúšikovia zhromaždení pred Istropolisom, kde bolo zriadené hokejové mestečko. 

Netrvalo dlho a keď pokrik fanúšikov utíchol, tak sa Slováci ujali vedenia, aby napokon zápas s Dánmi vyhrali.  

Zdroj: koláž abn - FB Zuzana Čaputová

​Pamiatku a hlavne význam výnimočného hokejistu si tento rok uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá mu koncom júna udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy v oblasti športu a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Ocenenie prevzala vdova po Paľovi - Mária Demitrová.  

Zdroj: koláž abn - FB SFZ a L.D.

V športovej kariére úspešne pokračuje aj jeho 18-ročný syn Lucas Demitra, ktorý je hráčom fortunaligového AS Trenčín a už sa niekoľkokrát objavil aj v mládežníckych reprezentáciách SR. 

Zdroj: koláž abn - archív M.D. a FB Z.D.

​Športovkyňou je aj Demitrova dnes už 16-ročná dcéra Zara, ktorá začínala s atletikou, hrávala futbal a momentálne je pivotkou v basketbalovom klube AS Trenčín. Obaja súrodenci nosia na dresoch č. 17 bez toho, že by sa na tom nejako dohodli...

(ars)

        

Páčil sa vám článok?