VIDEO: Matica slovenská si uctila 100. výročie narodenia Štefana Boleslava Romana dokumentárnym filmom

17.4.2021

Zdroj: Matica Slovenská

Páčil sa vám článok?

Presne pred 100 rokmi, teda 17. apríla 1921 sa narodil významný predstaviteľ krajanov v zahraničí Štefan Boleslav Roman. Jeho osobnosť si pri tejto príležitosti pripomenula Matica slovenská prvým životopisným historickým dokumentom. Médiá o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej (MS) Veronika Grznárová.

Roman podľa matice podporoval krajanský život Slovákov a tiež bojoval za práva Slovákov a samostatnú demokratickú Slovenskú republiku. "Aj napriek pracovnému vyťaženiu sa stal dôležitým politickým hlasom Slovákov vo svete. Ako predseda Svetového kongresu Slovákov zjednotil slovenský exil v zahraničí a ovplyvňoval kanadských i amerických prezidentov v prospech vzniku samostatnej Slovenskej republiky," uviedol predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

„Roman si vyslúžil prezývku uránový kráľ najmä svojou podnikateľskou činnosťou v oblasti baníckeho priemyslu a predovšetkým ťažby uránu. Aj napriek pracovnému vyťaženiu sa stal dôležitým politickým hlasom Slovákov vo svete. Ako predseda Svetového kongresu Slovákov zjednotil slovenský exil v zahraničí a ovplyvňoval kanadských i amerických prezidentov v prospech vzniku samostatnej Slovenskej republiky,“ dodal M. Gešper.

Matičný historický dokument o Štefanovi Boleslavovi Romanovi približuje nielen jeho život a dielo, ale aj spomienky najbližšej rodiny a spolupracovníkov. A pozrieť si ho môžete tu:

Štefan Boleslav Roman sa narodil 17. apríla 1921 vo Veľkom Ruskom na východe Slovenska. V šestnástich rokoch emigroval so svojím bratom do Kanady. Ako presvedčený gréckokatolík dal postaviť Katedrálu Premenenia Pána v Markhame, ktorá je zväčšeninou ruskovského gréckokatolíckeho kostola. Katedrálu posvätil pápež Ján Pavol II. v roku 1984. Roman zomrel v roku 1988 v kanadskom Toronte. Je nositeľom viacerých vyznamenaní vrátane Radu Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam.

(ars)

Páčil sa vám článok?